„Ultima ţigară a lui Fondane“ - spectacol inedit de teatru într-un depou de tramvaie din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Fondane. FOTO: Wikipedia

Benjamin Fondane, eseist, poet şi critic român, a murit la 2 octombrie 1944, în Aushwitz, Polonia. Zyklon B. „1989. Sunt leat cu tramvaiul electric din oraşul meu natal“, a spus în faţa comisiei de examinare, când fusese ales pentru soluţia finală. Marţi, de la 20.00, în Depoul RATP Iaşi, Benjamin Fondane se întoarce între ai săi: „Ultima ţigară a lui Fondane“, dramatizare de Cătălin Mihuleac, în regia lui Octavian Jighirghiu. Intrarea e liberă.

Un spectacol de teatru cât o biografie despre scriitorul româno-francez Benjamin Fondane, pus într-o hală de tramvaie. Marţi, 22 septembrie, de la ora 20.00, la Depoul RATP Iaşi (strada Silvestru, nr. 5), se joacă „Ultima ţigară a lui Fondane“.

Ce se întâmplă? „Deţinutul Benjamin Fondane îşi aşteaptă execuţia la Auschwitz-Birkenau, în baraca destinată condamnaţilor la gazare. Pare senin, dar în sufletul lui e furtună. Crâmpeie din copilăria petrecută în Iaşi, tinereţea bucureşteană şi maturitatea pariziană, prieteniile şi trădările, traumele şi împlinirile, toate i se amestecă în minte cu repeziciune. Moartea pregăteşte gazul Zyklon B. Filmul vieţii i se pare o călătorie zbuciumată cu tramvaiul“, spune scriitorul Cătălin Mihuleac, autor, printre altele, al volumului „America de peste pogrom“.

Locul inedit în care se desfăşoară această piesă le-au permis organizatorilor să pregătească mai multe surprize pentru public. În plus, printre cei care se intersectează cu biografia scriitorului care a pierit la Auschwitz, personificaţi în timpul „Ultimei ţigări a lui Fondane“, se numără Corneliu Zelea Codreanu, Emil Cioran, Ion Minulescu, A. Steuerman-Rodion, dar şi profesorul antisemit A.C. Cuza, întemeietor al Ligii Apărării Naţional Creştine.

„Primul lui tramvai circulase sub tutelă germană. Sunase din clopot şi oprise în dreptul său la Iaşi, unde reţeaua de tramvaie funcţiona sub aripa societăţii AEG din Berlin. Cu patru luni în urmă, vagonul sufocant care l-a adus de la Drancy la Auschwitz tot berlinez fusese. Unde mai pui că ordinele privitoare la ultimele selecţii din lagăr soseau punctual de la dispeceratul din capitala Germaniei. Berlin! Halal destin!“, scrie Cătălin Mihleac în „Observator cultural“. E un alt fel, original, de a privi biografia, dar şi opera marelui scriitor româno-francez.

B. Fundoianu, alias Benjamin Fondane (pseudonimele literare ale lui Benjamin Wexler), s-a născut la 14 noiembrie 1898, la Iaşi, fiind ucis pe 2 octombrie 1944, în lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz. În timpul ocupaţiei germane a Franţei este arestat de către Gestapo împreună cu sora sa mai mare, Lina, în urma unui denunţ antisemit. Amîndoi au fost închişi în lagărul intermediar de la Drancy. Cîţiva prieteni, între care Emil Cioran şi Stéphane Lupasco au obţinut eliberarea sa, dar nu şi pe a Linei. Fondane refuză să părăsească lagărul fără sora sa Lina.

Distribuţie: Ovidiu Ivan, Cătălin Ştefan Mândru, Codrin Dănilă, Dumitru Florescu, Adrian Marele, Bogdan Cantauz, Theodor Ivan, Bogdan Pălie, Genovel Alexa, Cosmin Panaite, Bogdan Bortă, Alexandra Cantemir, Alexandra Bandac, Ancuţa Gutui, Andreea Darie, Alexandra Macovei, Laura Bilic, Alexandra Gîtlan, Mădălina Mantu, Dorel Zapoi.
Scenografia: Ovidiu Murgu, Gelu Rîşca, Adrian Crengăniş, George Ipate
Coregrafia: Edi Stancu
Video concept: Andrei Cozlac
Sound design: Ana Teodora Popa
Light design: Gheorghe Albianu
Costume: Jeni Stănilă, Maria Trofin

Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.
Rezervări la tel.: 0745 45 40 13, între orele 10.00 – 14.00.
Următoarea reprezentaţie va avea loc marţi, 13 octombrie 2015, ora 20:00.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite