Iaşi: Neurochirurgie cu metode medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii sunt obligaţi să se descurce fără endoscop, instrument indispensabil în cazul acumulărilor de lichid în membranele creierului.

Niciun spital din oraş nu este dotat cu aparatură modernă necesară pentru investigaţia şi tratamentul afecţiunilor care ţin de neurochirurgie, deşi Iaşiul este recunoscut drept centru universitar medical de prestigiu.

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie spun că au nevoie ca de aer de un endoscop şi de truse de endoscopie, aparate care costă între 35.000 euro şi 50.000 de euro şi care sunt folosite în clinicile civilizate în cazul hidrocefaliilor, a herniilor de disc sau a tumorilor pe creier.

Drenaj periculos
În lipsa sistemului, doctorii sunt nevoiţi să lucreze în continuare cu un sistem de drenaj primitiv. Este vorba despre un tub introdus din creier până în abdomen, pentru a prelua lichidul în exces şi a-l scurge în stomac. Un astfel de sistem este extrem de periculos pentru pacient deoarece poate declanşa infecţii.

„Conform statisticilor, în jumătate din cazurile în care se foloseşte drenajul intern apar complicaţii. Dacă am avea un endoscop, am putea opera fără acest sistem. Astfel, noi, doctorii, am lucra mai uşor, iar pacientul ar fi mult mai în siguranţă“, a explicat Marius Dabija, medic specialist la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. Şefii instituţiei spun însă că lipsa acută a fondurilor îi împiedică să se gândească la astfel de investiţii. „Endoscop?! Nu s-a făcut niciun demers pentru achiziţionarea unui endoscop în primul rând pentru că nu sunt bani“, a declarat Lucian Eva, managerul spitalului.

„Mă simt ca pe front“
Neculai Moşneagu (57 de ani) din Tomeşti a fost operat de hidrocefalie în 2002. Bărbatul s-a ales cu un sistem de drenaj care a fost schimbat cu un altul după doi ani. Deşi urmează un tratament complex, ieşeanul simte că nu va scăpa în curând de afecţiunea de care suferă. Bărbatul susţine că tubul s-a umflat şi că se simte foarte rău. „Mă doare şi am în permanenţă o senzaţie de vomă. Cred că trebuie să-l schimb din nou, poate s-a înfundat şi s-a umflat. De când mi-au pus tubul acesta, am avut numai probleme. Iau medicamente în fiecare zi şi mă simt ca de pe front“, spune bărbatul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite