FOTO Poveşti sculptate în dovleac şi „simfonie de ceaune" în centrul Iaşiului UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gurmanzii din Iaşi sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămâna în Piaţa Unirii, unde va avea loc Cupa Moldovei la Gătit, eveniment organizat în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.

Ora 15.20 Maeştrii bucătari au început la ora 12.00 să prepare bunătăţi specifice zonelor din care provin. Ceaunele şi grătare sfârâie, iar spectatorii urmăresc cu atenţie ingredientele folosite.

Tatiana Sultan, bucătar din Chişinău, pregăteşte circa 100 de porţii de ciulama de pui cu mămăliguţă şi dezvăluie reţeta  tuturor celor interesaţi.

„Se folosesc pulpe de găină, ceapă, morcov, usturoi, smântână, frişcă, făină de porumb, unt, sare şi piper. Durează circa o oră şi jumătate prepararea", mărturiseşte bucătarul.

Maeştrii din Banat susţin că nu ştiu ce fac, amestecă ingredientele pe care le au, însă sunt siguri că va ieşi o delicatesă.

Bucătarii din Mureş pregătesc pentru gurmanzi ciorbă cu carne de porc şi tocană cu carne de porc.

Pe lângă demonstraţia de gătit în aer liber, în cadrul evenimentului s-a organizat şi o expoziţie în interiorul Hotelului Unirea din Iaşi. Delicatesele au fost sorbite din priviri de trecători.

Expoziţia de delicatese realizate de maeştrii bucătari

Aceştia au putut admira aranjamente de fructe de mare, preparate din picoare de cangur şi sculpturi în dovleac.

Unul din standurile cele mai atractive a fost cel al lui Alexandru Chitic din Braşov, care a prezentat o poveste de iubire cu ajutorul sculpturii în dovleac. A muncit cu colegii trei zile pentru realizarea lor.

„Aceste sculpturi în dovleac reprezintă iubirea dintre un băiat şi o fată. Prima scenă reprezintă un luptător şi o domnişoară. Băiatul este mai dur, dar când o întâneşte pe fată îşi dă armura jos şi devine mai sensibil. A doua situaţie prezintă dragostea dintre cei doi. El o iubeşte foarte mult, dar ea nu-i răspunde la sentimente, se observă că ea se uită în altă parte. A treia situaţie o prezintă pe fată când îşi bate joc de băiat, ea nu apreciază emoţiile pe care el i le oferă şi băiatul înţelege această situaţie. Vrând să devină iarăşi luptător o zideşte pe fată în cetate, precum meşterul Manole cu Ana", spune Alexandru Chitic, ajutor de bucătar.

O altă atracţie a reprezentat-o şi standul cantinei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" din Iaşi. Stundeţii s-au familiarizat cu un altfel de meniu, mult mai atrăgător, dar şi mai costisitor.

„Vrem să ieşim din anonimat şi să se ştie că la cantină studenţii nu servesc numai felul I, II şi III, ci pot avea parte şi de un festin culinar. Avem rulade de pateu şi de caşcaval, salată din peşte, ştim să preparăm şi fructe de mare. Avem file de şalău la grătar asortat cu fructe de mare, salate de morcov, specialitate de pui de raţă mică cu un sos de citrice, iar ca garnitură avem fasolă bătută cu costiţă la grătar. Studenţilor le facem meniuri alternative, un meniu costă 10-12 lei", spune Petronela Budescu, administratorul cantinei studenţeşti.

Ora 5.19 În cele două zile ale evenimentului, participanţii vor avea parte de demonstraţii de gătit ale maeştrilor bucătari, de prezentări de reţete din diferite ţări, dar şi de concursuri pentru gospodine. Ieşenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii atât sâmbătă, cât şi duminică începând cu ora 11.30.

Pe 17 martie, maeştri bucătari din ţară, dar şi din Republica Moldova, Ungaria, Israel, Uzbekistan şi Suedia se vor întrece în reţete care de care mai gustoase. Ei vor găti tocană de porc cu mămaliga, tocană de cocos, paella, pilaf cu carne de pui şi ciorbă de peşte.

Moldovenii - cu mămăliga, oltenii - cu zaibărul

Tot în prima zi a evenimentului, ieşenii vor putea gusta reţete din trei regiuni ale ţării. Reprezentanţii Banatului vor găti fasole cu ciolan afumat, cei din Dobrogea vor pregăti tochitură măcelărească, iar ardelenii vor prepara gulaş. Toate bunătăţile vor fi gătite în ceaune mari, iar ieşenii vor vedea bucătarii la lucru.

„Se va amenaja o zonă delimitată în centrul acţiunii, faţă în faţă cu scena mare, spaţiu în care se vor amplasa opt ceaune de capacitate mare, fiecare cu câte un arzător, în formă de cerc. În mijlocul cercului se va amenaja bucătăria, unde specialiştii îşi vor pregăti mâncărurile de faţă cu spectatorii", a explicat Radu Zărnescu, manager al proiectului. Acesta a precizat că în fiecare ceaun se va găti un preparat specific unei ţări, iar bucătarii vor prezenta reţeta pentru public.

Acţiuni umanitare la Biserica „Toma Cozma": hrana adusă de credincioşi, donată la spitale

Organizatorii s-au gândit şi la gospodinele din Iaşi. Acestea vor putea participa la concurusri cu produse natural conservate pentru iarnă şi cu un desert. Câştigătoarele vor primi titlul  „Gospodina de Aur", respectiv „Gospodina Mărgăritar".

La concursul de preparate dulci, gospodinele trebuie să se înscrie cu două porţii de desert, fiecare de câte 150 de grame. Ieşencele care vor să participe la concurs se pot înscrie la numărul de telefon 0731.342.279.

Organizatorii au anunţat că primele 50 de gospodine care se vor înscrie în concurs vor urma gratuit un curs de gătit deserturi, susţinut de maestrul bucătar Cornelia Ghişoi.

Bucătarii profesionişti vor participa, la Hotel Unirea, la cursuri de bucătărie orientală şi germană. Acestea se desfăşoară pe 15 şi 16 martie. „Joi are loc cursul de bucătărie orientală, susținut de Chef Odeh Ali Abu El Hawa, iar vineri va fi cursul de bucătărie germană, susținut de Chef Thomas Gugler. Fiecare va prezenta câte 10 reţete, iar bucătarii de la restaurantele din Iaşi îşi vor lua notiţe, vor vedea ce ingrediente vor folosi", a explicat Laura Stanomir, unul dintre organizatori.

Sâmbătă seară, înainte de festivitatea de premiere, va concerta trupa Sensor, iar a doua seară va cânta AL!AS.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cum se desfăşoară Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber la Iaşi!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite