FOTO VIDEO Imagini spectaculoase cu fermieri care luptă cu natura pentru a-şi proteja viile aflate în pericol de îngheţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute de la finalul lunii aprilie au avut efecte devastatoare în toată Europa. Podgorenii din centrul Franţei au aprins mii de torţe pe dealurile îngheţate. Şi în Moldova, proprietarii de vii şi livezi au apelat la această metodă, dar după căderile de zăpadă din 20 şi 21 aprilie nu s-a mai putut recurge la ea.

Proprietarii de vie din regiunea viticolă Bourgogne au uimit o lume întreagă prin determinarea lor. În această săptămână, temperaturile scăzute i-au făcut pe mulţi să stea peste noapte lângă zeci de mii de torţe în încercare de a-şi salva culturile ameninţate de îngheţ.

Pe 19 şi 20 aprilie, pe dealurile cu viţă de vie s-au aprins torţe. „În podgoriile din Chablis, noaptea aceasta, bărbaţi şi femei au luptat cu mama-natură...! În speranţa că nu sunt prea afectate...“, este mesajul care însoţeşte imaginile postate pe pagina Titouan Rimbault Photographe – Auxerre.


 

image

Practic, metoda folosită de fermieri prin care încălzesc aerului din vii sau livezi poate duce la salvarea parţială a producţiei. 

image

Sursa FOTO Titouan Rimbault Photographe - Auxerre

Şi în Elveţia au fost aprinse torţele pentru protejarea viilor. Video- Marco Kaschuba

Această metodă este practicată şi de unii proprietari de vii şi livezi din judeţele Moldovei, dar nu la o asemenea amploare.

„Proprietarii de vii şi livezi îşi protejează cum pot producţia. Au făcut focuri, dar după ce a nins nu s-a mai putut. De vineri spre sâmbătă temperaturile în judeţul Iaşi nu au fost atât de scăzute pe cât ne-am aşteptat, şi sperăm ca pagubele, în vii şi livezi, care au fost cele mai expuse, să nu fie foarte mari. Ceva similar a fost şi acum 20 de ani, în luna mai, înainte de Paşte“, a spus Magneriu Jalbă, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi.

Proprietarii de livezi mai apelează şi la alte metode de protecţia în cazul îngheţurile târzii de primăvară. Printre acestea se numără perdelele de fum, formarea de vânt artificial cu ajutorul unor instalaţii de ventilare, care înlocuiesc aerul rece de la suprafaţa solului cu cel mai cald din straturile superioare, dar şi mărirea umidităţii aerului sau ploaia artificială, prin folosirea unor aspersoare care pulverizează apa în atmosferă şi ridică temperatura aerului cu câteva grade.

Citeşte şi:

FOTO Iarna revine în forţă la Iaşi. Angajaţii de la drumuri sunt în stare de alertă. Agricultor: „tot ceea ce ne rămâne de făcut este să ne rugăm!“
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite