Decizii bizare în procesului fostului deputat Mihail Boldea: un judecător se încăpăţânează să fie eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Anton a dispus de cinci ori eliberarea lui Mihail Boldea FOTO Ziarul de Iaşi
Dan Anton a dispus de cinci ori eliberarea lui Mihail Boldea FOTO Ziarul de Iaşi

Magistratul ieşean Dan Anton, care judecă dosarul fostului deputat Mihail Boldea, a decis până acum de cinci ori ca fostul deputat să fie eliberat din arest,

Decizii bizare la Curtea de Apel Iaşi, acolo unde judecătorul care soluţionează dosarul fostului deputat Mihail Boldea, Dan Anton, se încăpăţânează ca ex-parlamentarul să fie pus în libertate. Trimis în judecată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Mihail Boldea a fost la un pas de a scăpa de detenţie în cinci rânduri numai anul acesta.
Începând cu luna aprilie 2013, judecătorul Dan Anton, prin încheierile de şedinţă, a dispus ca măsura arestării în cazul lui Boldea să fie înlocuită cu obligarea de a nu părăsi ţara. De fiecare dată, deciziile luate la Iaşi au fost întoarse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care, admiţând recursul DIICOT, l-a privat pe Boldea de aerul libertăţii.

DE CE ÎL VREA LIBER PE BOLDEA

În motivările încheierilor de şedinţă prin care judecătorul Dan Anton îi înlocuieşte măsura arestării preventive lui Mihail Boldea se arată că acesta din urmă nu ar mai constitui un pericol social şi că riscul ca ex-parlamentarul să influenţeze martorii s-ar fi „risipit“.

„Curtea are în vedere că inculpatul Boldea Mihail nu are antecedente penale şi că el, chiar dacă a încercat să se sustragă urmăririi penale iniţiale, după ce a conştientizat urmările la care se supune, s-a prezentat de bunăvoie organelor de anchetă. Pericolul sustragerii de la judecată şi cel al influenţării martorilor şi părţilor vătămate din dosar se reduc considerabil ca urmare a deducerii probabile a duratei arestării preventive din pedeapsa închisorii la care inculpatul se aşteaptă a fi condamnat“, susţine judecătorul Dan Anton.

Acesta mai spune că temeiurile care au stat iniţial la baza luării măsurii arestării preventive s-ar fi schimbat în cazul lui Boldea, invocând şi perioada mare de când acesta se află în arest preventiv, începând cu martie 2012.

De remarcat că însăşi credinţa judecătorului Anton că Boldea trebuie eliberat s-a schimbat pe parcursul anului acesta. De pildă, după ce în luna aprilie judecătorul a dispus pentru prima dată eliberarea fostului deputat, măsură ce avea să fie întoarsă de Curtea Supremă, o lună mai târziu, acelaşi judecător a refuzat punerea în libertate a lui Mihail Boldea. Începând cu luna iunie, Anton a început din nou să dispună eliberarea ex-parlamentarului, de fiecare dată fiind contrazis de instanţa superioară. Ultima măsură de acest gen luată la Curtea de Apel a fost pe 18 noiembrie. DIICOT a făcut deja recurs şi urmează ca Înalta Curte să dea o soluţie în acest sens zilele următoare.

NUMELE LUI ANTON, INVOCAT DE INTERLOPI

În luna iulie a acestui an, trei interlopi din Iaşi, Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon, erau arestaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzaţi că ar fi primit 50.000 de euro de la o traficantă de persoane promiţându-i că vor interveni pe lângă doi judecători de la Curtea de Apel Iaşi.

Unul dintre cei doi judecători era Dan Anton, despre care Gheorghe Rusu zicea în interceptări că este „cineva tare“ de la Curte. Alături de judecătoarea Elena Scriminţi de la aceeaşi instanţă, interlopii i-au promis traficantei de persoane, care a făcut şi denunţ, că Dan Anton îi va reduce o pedeapsă de şapte ani de închisoare primită în primă instanţă.

Proxeneta ar fi trebuit să primească, după judecarea apelului, o pedeapsă cu suspendare. Dan Anton a fost audiat atunci la DNA, însă doar în calitate de martor, împotriva sa nefiind
probe.

În aceeaşi perioadă a ieşit la iveală faptul că soţia judecătorului Anton a lucrat în trecut la firma unei alte persoane implicate în acest dosar, Silviu Eţcu, fiu de fost subprefect, care însă a primit, în cele din urmă, scoatere de sub urmărire penală prin rechizitoriu. 

Prin acelaşi document, Dan Anton şi colega sa de la Curtea de Apel Iaşi au primit neînceperea urmăririi penale după ce, în prealabil, au avut telefoanele ascultate de procurori. Judecătorul Dan Anton nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. 

Fost deputat, actual infractor

Mihail Boldea (foto) este judecat la Curtea de Apel Iaşi pentru iniţiere a unui grup infracţional, fiind acuzat că, împreună cu alte persoane, ar fi pus pe picioare o reţea specializată în fraude imobiliare.

Mihail Boldea

 Alături de alţi funcţionari sau infractori, Boldea ar fi obţinut mai multe imobile în judeţul Galaţi cauzând un prejudiciu de peste un milion de euro. În luna octombrie, Mihail Boldea a fost trimis în judecată într-un alt dosar, de această dată de către DNA. 

Ex-parlamentarul a fost pus sub acuzare alături de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca. Acuzaţiile sunt de şantaj, luare de mită şi spălare de bani.

Citeşte şi:

DEZVĂLUIRI Cutremur în cadrul DNA: procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, cercetat de Parchet pentru interceptări telefonice ilegale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite