Cum ne revenim după mesele copioase de Paşte: „Echilibrul este cheia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul ieşean Delia Pintilei, specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, recomandă revenirea la alimentaţia normală după cele câteva ospăţuri din perioada Sărbătorilor Pascale.

Specialistul susţine că nu este nevoie de cure de slăbire sau de detoxifiere, pentru că intervalul în care au fost servite alimentele tradiţionale nu a fost unul de lungă durată. „După perioada Sărbătorilor recomandăm revenirea la o alimentaţie normală, care din punctul meu de vedere înseamnă acele trei mese pe zi. Este necesar să evităm o singură masă pe zi, pentru că organismul nostru îşi va face rezerve, din cauză că nu mâncăm suficient. Trebuie să revenim la obiceiul de a mânca dimineaţa, la prânz şi seara, cu sau fără gustări, în funcţie de ce simte fiecare. Nu cure de slăbire, pentru că masa de Paşte nu poate face rău. Se revine la alimentaţia normală, fără a scoate niciun aliment. Extremele nu sunt bune. Calea de mijloc este cea mai bună“,  a subliniat dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice în cadrul Clinica de Nutriţie din Iaşi.

Nutriţionistul recomandă la micul-dejun produse din toate grupele de alimente, inclusiv carbohidraţi, adică cereale sau pâine. Astfel, la prima masă din zi se pot mânca cereale cu lapte sau iaurt, dar cerealele să aibă cât mai puţin adaos de zahăr. O altă formă de mic-dejun care să ofere aportul de energie necesar este cu pâine alături de ou, brânză sau legume. „Pâinea nu este duşmanul nostru, este un aliat care determină o creştere lentă a glicemiei şi o menţinere a senzaţiei de saţietate, dacă este mâncată cu măsură“, a menţionat specialistul.  

Pentru prânz, dacă suntem la serviciu, nutriţionistul recomandă un sandviş şi un iaurt. „Seara, când se adună familia în jurul mesei, se recomandă un felul doi sau un bol mic de ciorbă. O garnitură cu o porţie de carne sau o porţie de peşte şi o salată. Recomandările se fac pe baza unor studii şi a modului în care funcţionează organismul uman şi e vorba de ora la care mănânci. Nu e recomandat să mănânci înainte de culcare, ci ideal ar fi cu 2-3 ore înainte de somn, ca să dai timp organismului să prelucreze ceea ce ai mâncat“, a transmis Delia Pintilei.

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani



 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite