CSM vrea introducerea unui cod deontologic prin care politicienii care atacă justiţia să poată fi sancţionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţius Dumbravă, membru CSM, fost preşedinte a acestei instituţii
Horaţius Dumbravă, membru CSM, fost preşedinte a acestei instituţii

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că “speră” ca Parlamentul să ia în discuţie introducerea unui cod deontologic prin care politicienii, dar şi alte persoane care atacă prin declaraţii publice independenţa justiţiei, să fie sancţionaţi.

Întrebat de corespondentul “Adevărul”despre atacurile politicienilor la adresa justiţiei, membru CSM a menţionat că, “din păcate, justiţia devine o temă de campanie electorală”. Horaţius Dumbravă crede că declaraţiile rău-voitoare la adresa sistemului juridic ar trebui sancţionate în baza unui cod deontologic ce ar trebui votat în Parlament.

“După cum observaţi, din păcate, în ultima perioadă, justiţia devine o temă de campanie electorală. Noi am atras atenţia şi am spus lucrul acesta. Justiţia se descurcă de una singură. Iată, justiţia are posibilitatea şi mecanismul să îi aresteze pe proprii magistraţi care sunt corupţi, are posibilitatea şi putinţa să îi sancţioneze pe cei care se abat de la normele disciplinare şi de la legile de organizare. Într-adevăr, ce e de subliniat aici, este ceea ce spune şi Comisia Europeană, lucru pe care noi l-am şi arătat, de altfel, în discuţiile şi cu reprezentanţii Comisiei Europeane care au venit în România. Ar fi necesar ca acel cod deontologic despre care vorbeşte chiar CE pentru parlamentari să prevadă tipul de sancţiuni pentru politicienii care atacă justiţia nejustificat. Nu respingem criticile, dimpotrivă, sunt constructive atunci când ele sunt făcute cu bună credinţă, întemeiate şi aplicate. Sperăm ca Parlamentul să discute acest cod deontologic şi să ia acele măsuri care se impun pentru a sancţiona nu doar pe parlamentari”, a declarat judecătorul Dumbravă joi, 13 februarie, la Iaşi.

Membrul CSM a vorbit şi despre abrogarea articolului 276 din Noul Cod de Penal, cel care prevedea pedeapsa cu închisoare pentru cei care pun presiuni pe justiţie.

“Trebuie să gândim acele mecanisme prin care să sancţionăm astfel de devianţe. Articolul 276 CP, îmi pare rău, dar noi mergem în Parlament cu ideea de a nu fi abrogat. Dacă e citit cu atenţie, acest articol vine tocmai în sprijinul unei prese de bună credinţă. Pentru că doar în acele situaţii, şi nu doar mass-media, ci orice persoane care cu rea credinţă aduce atingere independenţei justiţiei tocmai în momentul în care se judecă sau se află pe rolul unui procuror un dosar, atunci se aplică acest articol. Sperăm să avem înţelegere şi de la politicieni. Eu sunt convins că vom avea discuţii constructive, sunt convins că vom convinge şi mass-media că interesul acesteia de a curăţa mass-media de tot felul de interese ale unor politicieni care se manifestă în mass-media”, a mai spus Dumbravă.

Pe aceeaşi temă:

Efectele noului Cod Penal. 120 de deţinuţi au fost deja eliberaţi. Alţi 170, internaţi în centre de detenţie

Mărturia unui deţinut iertat de noul Cod Penal: „Doamne, Dumnezeule, nu-mi vine să cred că sunt liber!“

UPDATE Autorul teribilei crime din Iaşi va fi eliberat de noul Cod Penal. Cazul „Larisa“: au fost ucişi doi oameni, iar şefii din Poliţie au fost schimbaţi

„Criminalul emo”, condamnat pentru uciderea unei eleve de 15 ani, va fi internat într-un centru educativ

Primul beneficiar al legii mai favorabile aplicate deţinuţilor din Bucureşti, un minor

Greblă, actual judecător al CCR, printre responsabilii cu amendarea Codului de procedură penală. Care este explicaţia iniţiatorilor

Totul despre noul Cod Penal

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite