Ce condamnare ar putea primi poliţistul-pedofil. Cazuri identice în România în care agresorii au scăpat cu pedepse ridicole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul Eugen Stan, suspectat de molestarea a doi copii, a fost reţinut pentru 24 de ore. FOTO Inquam Photos / George Călin
Agentul Eugen Stan, suspectat de molestarea a doi copii, a fost reţinut pentru 24 de ore. FOTO Inquam Photos / George Călin

Cazuri precum cel al poliţistului Eugen Stan sunt tratate de cele mai multe ori blând de justiţia română. „Adevărul” a consultat câteva zeci de motivări ale instanţelor de pe întreg teritoriul ţării în dosare de agresiune sexuală.

Procedural, legislaţia românească defineşte această infracţiune ca fiind un „act de natură sexuală”, altul decât violul. În forma sa simplă, infracţiunea poate fi sancţionată cu până la 7 ani de închisoare, iar în cazul în care victimele sunt copii sub 16 ani, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani.

Suspendarea pedepsei este o practică judiciară în cazul acelor agresori sexuali care, de pildă, acostează copiii şi îi pipăie în zonele intime, în condiţiile în care aceştia recunosc şi regretă fapta, spun specialişti în Drept. Acest fapt este confirmat şi de informaţiile prelucrate de „Adevărul”, care a consultat motivări ale unor hotărâri judecătoreşti din dosare de agresiune sexuală din toată ţară.

Câteva cazuri revoltătoare

Un caz aproape identic cu cel al poliţistului bucureştean a fost cel al suceveanului Samuel Daniel Daniliuc. Bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Suceava, în septembrie 2017, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru o agresiune sexuală comisă în septembrie 2016. Atunci, bărbatul a acostat o fată de 9 ani ce venea de la şcoală şi i-a pus mână în zona intimă. El a lăsat fetiţa în pace după ce aceasta, din cauza durerilor, a început să ţipe.  

Tot 9 ani avea şi victima lui Gheorghe Iosef, din Râmnicu Sărat, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în octombrie 2017, după ce a ademenit o copilă în apartamentul său şi a mângâiat-o în zona organelor genitale, încercând să întreţină raporturi sexuale cu ea. În celălalt capăt al ţării, la Baia Mare, Răzvan Ioan Varga a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce, timp de trei luini, în mod repetat, a intrat în camera fiicei de 13 ani a concubinei sale, mângâind-o pe fese şi în zona genitală. La Braşov, în iunie 2017, Corneliu Cocîrlea a fost şi el condamnat cu suspendare, la trei ani de închisoare, după ce, şi-ar fi agresat sexual fiica. Într-un concediu din străinătate, bărbatul – care divorţase de soţie, a mers cu fiica sa de 6 ani şi ar fi obişnuit să dormă dezbrăcat cu aceasta, ar fi mângâiat-o în zona intimă sau ar fi permis să fie mângâiat în zona intimă de copilă, se arată în motivarea judecătorilor.

Printre motivările dosarele de agresiune sexuală consultate de „Adevărul” s-au regăsit şi cazuri ale unor infractori condamnaţi cu executare. Un exemplu este cel al lui Florin Teodor Jelezoglu (foto jos), un instructor de dans din judeţul Timiş care, în timpul orelor de dans, ar fi determinat o fată de 7 ani să îl masturbeze. Bărbatul era recidivist mai fiind condamnat pentru agresiuni sexuale şi la finele anilor ’90, existând şi indicii că ar fi molestat şi alţi copii. Tot acest tablou infracţional a determinat Curtea de Apel Timişoara să îl condamne pe Jelezoglu la 5 ani de închisoare cu executare. În 2013, bărbatul apărea şi la un talent-show de la o televiziune naţională.



De regulă, condamnările cu executare au fost dispuse atunci când agresiunile sexuale au fost explicite sau comise pe o perioadă mai lungă de timp. 

image

De ce cu suspendare?

 „Din păcate, judecătorii nu sancţionează în mod aspru actele de violenţă sexuală pentru că nu au o educaţie în acest sens. Nici la facultatea de Drept nici la INM (n.r. Institutul Naţional al Magistraturii) infracţiunile care marchează o societate – cum ar fi infracţiunile de corupţie sau infracţiunile la viaţa sexuală, nu sunt tratatate într-un mod deosebit, distinct. Aici, judecătorii, practic, nu sunt conectaţi la realităţile sociale. De aceea veţi vedea acte de corupţie cu sume foarte mari de bani sancţionate extrem de uşor şi veţi vedea acte care revoltă o societate, abuzuri sociale, sancţionate, de asemenea, uşor. Orice dezbatere cred că este utilă”, a punctat, pentru „Adevărul”, judecătorul Cristi Dănileţ, de la Tribunalul Cluj. 

Danilet

Acesta a mai arătat că legislaţia românescă nu ocroteşte suficient victima şi pune accent mai degrabă pe drepturile inculpaţilor, fapt catalogat ca fiind „stupefiant” de către judecător. „În ultimul an au existat ceva modificări la Codul de procedură penală, de exemplu să nu mai audiem în mod repetat victimele minore. Până acum, un minor abuzat sexual trebuia să fie audiat de către poliţist, procuror, apoi de judecătorul de primă instanţă, apoi de judecătorul de apel. De patru ori copilul ăla trebuia să spună ce a păţit, era absolut îngrozitor. Încă sunt magistraţi care nu şi-au însuşit noile prevederi”, ne-a mai spus Dănileţ.

Avocatul Olivian Moroşanu, din Iaşi, explică ce prevede legislaţia în privinţa stabilirii suspendării executării unei pedepse: „Se analizează gradul de pericol social al faptei, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, posibilităţile sale de îndreptare, aşadar elemente ce pot forma convingerea că inculpatul se poate reeduca prin simpla înţelegere a caracterului antisocial al faptei”. Acesta a mai arătat că suspendarea unei pedepse poate fi dispusă atunci când este de cel mult 3 ani de închisoare.

Dănileţ: „Noi nu pedepsim pedofilia”

Judecătorul Cristi Dănileţ a explicat şi de ce, din punctul său de vedere, impresia că justiţia ar trebui să pedepsească pedofilii din România este una greşită. „Pedofilia este o tulburare psihică care este de competenţa psihologilor sau a psihiatrilor, nu a magistraţilor. Deci noi nu prindem pedofili, ci îi închidem. Noi sancţionăm numai oamenii care acţionează, care comit abuzuri împotriva copiilor, potrivit Codului Penal. Pedofilul este cel care are o înclinaţie către copii mici. Noi nu ştim, ca magistraţi, care persoane din România suferă de această afecţiune”, a mai spus Dănileţ. Acesta a arătat că pot exista persoane care suferă de această afecţiune care să nu comită fapte penale.

Citeşte şi: 

Ce capcane i-au întins poliţiştii colegului lor pedofil de la Rutieră. De ce nu a putut fi descoperit mai devreme

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite