Şerbet şi dulceţuri exotice la umbra Turnului Golia FOTOGALERIE
0Delicatesele cu multe calorii, realizate după reţete tradiţionale, ca la bunica acasă, îi aşteaptă pe ieşeni până pe 16 octombrie, în parcarea din faţa mănăstirii ctitorită de Vasile Lupu
Festivalul Dulceţii din Iaşi a reunit gospodine din toată ţara cu reţete care de care mai interesante. Nimic nu se compară la desert sau atunci când îţi întâmpini oaspeţii, spune Ana Neculai, din judeţul Neamţ, cu şerbetul servit după protocolul de odinioară, într-un pahar cu apă rece. De zmeură, fragi, trandafiri sau lămâie, şerbetul Anei Neculai i-a făcut pe ieşeni să saliveze la prima ediţie a Festivalului Dulceţii.
„Fructele se pun la macerat, apoi se strecoară şi se pun la fiert cu zahăr până întreaga compoziţie se face ca o bomboană. Apoi, se lasă la răcit şi se învârte într-un singur sens până se îngroaşă“, dezvăluie femeia. Ea vinde borcanul de 314 grame cu 10 lei.
Dulce din sare de mare
Una dintre atracţiile festivalului, deschis zilnic între 11.00 şi 17.00, o reprezintă dulceaţa de lapte, realizată după o reţetă franţuzească, cu arome de migdale, vanilie şi sare de mare. „Doamna care a realizat aceste dulceţuri este din judeţul Mureş, dar nu a putut veni la festival. Din acest motiv, noi, cei de la Asociaţia Centrul de Promovare Turistică, ne-am gândit să achiziţionăm o cantitate limitată din această dulceaţă mai deosebită. Cea cu aromă de sare de mare am epuizat-o deja. Cred că e interesant pentru ieşeni ca până pe 16 octombrie să treacă pe la Sărbătoarea Dulceţii din faţa Mănăstirii Golia“, a precizat Carmen Chiorcea, directorul Asociaţiei Centrului de Promovare Turistică Iaşi.
Vezi aici imagini inedite de la „Festivalul Dulceţii“ organizat în faţa Mănăstirii Golia
Una dintre cele mai „piperate“ dulceţuri de la festival pare să fie cea de afine care, din cauza producţiei slabe de fructe de anul acesta, se vinde la un preţ ceva mai mare faţă de celelalte dulceţuri. Stoica Stan, producător din Suceava, vinde dulceaţa de afine cu 20 de lei borcănelul. „Preţurile sunt mai piperate, dar totul este natural. Anul acesta vrem să facem şi un soi de magiun din afine fără zahăr şi din merişoare fără zahăr“, spune suceveanul. Ieşenii care vizitează festivalul nu trebuie să rateze nici standul Centrului pentru persoane cu dizabilităţi din Galata, care le-au pregătit dulceaţă din coajă de pepene verde. „Am avut o donaţie de pepeni. Cei din centru au mâncat miezul, iar coaja a fost folosită pentru dulceaţă. Se aseamănă la gust cu dulceaţa de gutui“, a spus Iulia Ghilan, de la centrul ieşean.
Ţuică cu schinduc
Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi le-a pregătit, de asemenea, mai multe surprize dulci ieşenilor, printre care dulceaţa din pere Napoleon, dar şi vestita ţuică cu rădăcină de schinduc. „Siropurile şi dulceţurile sunt realizate după o reţetă tradiţională mănăstirească, iar perele Napoleaon sunt culese din grădina bunicilor părintelui stareţ al mănăstirii. Ţuica cu rădăcină de schinduc este făcută din fructe şi are 40-45 de grade“, a spus Marcel Hogaş, angajat al Mănăstirii Vlădiceni.
Citeşte şi: Trenuri suplimentare pentru pelerinii care vor veni la Sărbătoarea Sfintei Parascheva
Moaştele Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, vor fi aduse la Iaşi
Spectacole de dans la Sărbătorile Iaşiului. Vezi programul manifestărilor