Audieri pe bandă rulantă în dosarul escrocilor imobiliari
0Zeci de martori şi învinuiţi au fost chemaţi la sediul DNA Iaşi pentru a da explicaţii în legătură cu reţeaua escrocilor imobiliari.
Procurorii vor continua audierile cel puţin până pe 18 octombrie, când au fost chemaţi să dea declaraţii mai mulţi angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
36 de persoane sunt cercetate într-un megadosar de corupţie care priveşte afaceri dubioase cu terenuri. Şase judecătoare, doi notari, Emanuel Osoianu, doi avocaţi, angajaţi de la Cadastru sunt suspectaţi de diferite infracţiuni printre care se numără şi fals şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, neglijenţă în serviciu, spălare de bani, înşelăciune.
Creierul caracatiţei imobiliare din Iaşi
Dosarul este în lucru din anul 2010, şi avea în prim- plan o reţea coordonată de Emanuel Osoianu, care identifica terenuri situate în zonele rezidenţiale din municipiul Iaşi, aflate în proprietatea Consiliului Local, dar care nu erau ocupate sau intabulate.
Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal. Apoi, terenurile ar fi fost vândute unor cumpărători de bună-credinţă. Reţeaua ar fi fost sprijinită şi de mai mulţi angajaţi ai Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ar fi autentifica schiţele cadastrale false întocmite de membrii reţelei.
De asemenea, procurorii susţin că membrii reţelei ar fi reuşit să pună mâna pe o parte dintre terenuri cu ajutorul judecătoarelor Adriana Stoinel, Carmen Dascălu, Maria Samoil, Mirela Anton, din cadrul Tribunalului Iaşi şi al judecătoarei Claudia Mocanu, din cadrul Judecătoriei Iaşi. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Emanuel Osoianu ar fi reuşit să intabuleze terenurile cu ajutorul instanţelor de judecată, deşi nu ar fi avut actele tocmai în regulă.
Click pe colaj pentru mai multe imagini cu ieşenii chemaţi la audieri
Astfel, judecătoarele sunt cercetate pentru că nu ar fi solicitat probatorii suplimentare înainte de a se pronunţa în două doare având ca obiect „plângere împotriva încheierii de carte funciară". Osoianu ar fi pierdut procesele la Judecătorie, dar le-ar fi câştigat la Tribunal, instanţă care a decis intabularea dreptului lui de proprietate. Un complet care i-a dat câştig de cauză lui Osoianu ar fi fost format din judecătoarele Adriana Stoinel şi Carmen Dascălu, iar altul din judecătoarele Maria Samoil, Mirela Anton.
Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi, este cercetată de Direcţia Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi pentru favorizarea infractorului, după ce ar fi dat detalii unui ieşean despre o anchetă penală.Potrivit procurorilor, în anul 2010, Cristina Văleanu ar fi autorizat, la solicitarea procurorilor DNA, interceptarea convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental de către un ieşean şi Emanuel Osoianu, suspectat că ar fi pus la punct o reţea complexă specializată în escrocherii cu terenuri foarte scumpe.
Judecătoare neglijente cu escrocii imobiliari
Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!