Animale tratate în lux, copiii în spitale mizere la Iaşi GALERIE FOTO VIDEO
0Clinica Veterinară de la Agronomie e dotată la standarde europene, în timp ce la Spitalul de Pediatrie bolnavii stau în saloane infecte. În doar cinci ani, în spitalul pentru patrupede s-au investit 6 milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea clinicilor. Holurile Spitalului de Copii sunt pline cu găuri.
Când păşeşti în Clinica Veterinară din cadrul Universităţii de Agronomie ai impresia că ai intrat într-un spital privat pentru oameni. Această senzaţie este creată de holurile lungi şi curate, uşile de termopan din toate cele trei clinici: Medicală, Infecţioase şi Chirurgie, sălile de operaţie şi laboratoarele cu dotări de ultimă generaţie, precum şi de salonul cu spaţii de cazare pentru „pacienţi“ .
Stapânii care aleg să-şi aducă la control animalele nu au de ce să regrete. Câinii, pisicile, vacile şi caii sunt trataţi cu cea mai mare seriozitate si cu aparatură care costă chiar şi mai bine de 100.000 de lei bucata. Totul a fost pus la punct în ultimii cinci ani, când s-au investit 6 milioane de lei, bani din cercetare. La Iaşi, animalelor li se fac explorări funcţionale si fizio-terapie cum nu se mai face nicăieri în ţară. „Doctorul Mihai Musteaţă este singurul recunoscut de specialiştii din Statele Unite pentru explorarea potenţialelor auditive. La noi este singurul loc din ţară unde se fac potenţialele auditive, şi printre puţinele dotate pentru electrofizioterapie şi ultrasunete la animalele cu tulburări neurologice. Avem un electromiograf modern pe care am dat peste 100.000 de lei şi cu ajutorul căruia facem evaluarea funcţionalităţii sistemului nervos“, spune profesorul Gheorghe Solcan, şeful Clinicii Medicale. Patrupedelor ajunse în clinica veterinară li se pot face de la analize medicale, ecografii, radiografii, operaţii, până la explorări funcţionale şi fizioterapie.
Conducerea clinicii susţine că singurul lucru care mai trebuie renovat este spaţiul de cazare pentru animalele mari. La asta se adaugă achiziţionarea unui troliu care să permită transportarea acestor animale din sala de pregătire în cea de operaţie.
Copii trataţi în igrasie
Într-un mediu total opus păşesc zilnic copiii. La Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria“ din Iaşi minorii calcă pe holuri cu gropi, stau înghesuiţi în saloane cu pereţi scorojiţi, folosesc băi pline de igrasie, cu duşuri şi robinete defecte, unde miroase a mucegai. La etajul III al spitalului, holul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică arată ca după război. Parinţii sunt nevoiţi să-şi ţina copiii în braţe ca să nu calce în gropile din podea.
Strategia conducerii de a acoperi găurile din ciment cu un linoleum nu mai dă randament după 40 de ani în care zilnic au păsit pe el zeci de persoane. Îngrozitoare este starea bucătăriei dietetice în care se prepară hrana. Tavanul încăperii în care se ţine laptele pentru sugari este negru de la umezeală şi mucegai, chiuveta abia se mai ţine prinsă în şuruburi, iar pereţii sunt plini de găuri.Părinţii îşi feresc copiii de gropi ţinându-i în braţe.