Problema „jupânilor eterni“ ai Văii Jiului: primarii cu probleme penale care au condus decenii întregi oraşele de la polul sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai sărace regiuni ale României, Valea Jiului a oferit un tipar aparte pentru preferinţele electorale ale localnicilor: oraşele miniere au avut primari înstăriţi, cu câte patru – şase mandate, care însă, în multe cazuri, s-au dovedit corupţi. Ultimul primar din Valea Jiului ale cărui infracţiuni au fost dovedite în instanţă este Ilie Botgros, fost primar timp de 20 de ani al oraşului Aninoasa.

Ilie Botgros, cel mai longeviv primar din istoria oraşului Aninoasa, a fost condamnat, luni, la un an de închisoare, pentru delapidarea a aproape 200.000 de lei din visteria primăriei şi pentru purtare abuzivă.

Timp de 20 de ani, Botgros a fost stăpânul unuia dintre cele mai sărace oraşe din România. În 2012, la plecarea din fruntea urbei cu 5.000 de locuitori, fostul primar a lăsat în urmă un oraş în pragul falimentului. Aninoasa urma să îşi ceară intrarea în insolvenţă din cauza datoriilor de aproape şase milioane de lei. În acest timp, localnicii duceau dorul iluminatului public stradal, tăiat deseori în lipsa plăţilor, al reţelei de gaz promise de fostul edil în fiecare dintre cele cinci campanii electorale din care a ieşit învingător şi al străzilor pe care să poată circula în condiţii normale.

După închiderea minei oraşului, în anul 2006, primarul a mai reuşit pentru un mandat să îşi „vrăjească” electoratul cu promisiunea transformării acesteia într-un muzeu, proiect care s-a dovedit nerealizabil. Fostul secretar al primăriei, Nicolae Dunca, a devenit primar din 2012 şi a fost cel care l-a denunţat pe Botgros pentru delapidarea fondurilor primăriei.

„Pe lângă condamnare, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Primăria oraşului Aninoasa şi l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 179.779 lei, către partea civilă”, a informat Judecătoria Petroşani. Cazul Ilie Botgros, în prezent consilier local din partea PMP şi unul dintre pensionarii înstăriţi din Aninoasa, reprezintă un tipar care se potriveşte mai multor mulţi primari şi foşti primari din Valea Jiului.

Cornel Resmeriţă, acuzat de abuz în serviciu
Cornel Resmeriţă a condus timp de 16 ani municipiul Lupeni, iar în iunie 2016 s-a retras lăsându-i locul la primărie fiului său, Cristian Resmeriţă (PSD). La fel ca Ilie Botgros, şi fostul primar al municipiului cu 28.000 de locuitori a fost trimis în judecată pentru fapte penale. Cornel Resmeriţă este inculpat pentru abuz în serviciu într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. A fost acuzat că în 2011 a atribuit ilegal societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

„Contractul a fost atribuit cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA”, a informat DNA. În luna februarie a anului trecut Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi arestat preventiv pentru o lună. Ulterior a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate. Cornel Resmeriţă a strâns o avere considerabilă: mai multe terenuri, o vilă în Lupeni, o casă de vacanţă în staţiunea Straja, o casă în Uricani, spaţii comerciale, bijuterii. Şi municipiul Lupeni a ajuns, după modelul Aninoasei, în pragul falimentului, cu datorii de peste 33 de milioane de lei.

Gheorghe Ile, trimis în judecată pentru delapidare
Nici primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile (PSD), aflat la cel de-al patrulea mandat consecutiv, nu a scăpat de acuzaţiile procurorilor. În luna august, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de delapidare şi fals intelectual. Ancheta procurorilor a vizat o afacere din anul 2011, prin care administraţia locală a vândut cuprul, fonta şi fierul vechi din punctele termice dezafectate din municipiului Vulcan unor firme private. Gheorghe Ile a fost acuzat că a iniţiat o hotărâre de consiliu pentru trecerea unor bunuri de la societatea de termoficare din municipiu în patrimoniul primăriei, deşi bunurile respective nu ar fi existat. „E  vorba de o hotărâre de consiliu local care nu şi-a făcut efectul şi ni s-a făcut o plânege penală. Dacă e ceva, cei care au greşit vor răspunde. Noi vom demonta toate acuzaţiile”, declara primarul. Nici Gheorghe Ile nu se poate plânge în privinţa averii. El deţine trei terenuri, un apartament, două case, două maşini, o colecţie de numismatică de 180.000 de lei şi un cont în bancă de circa 40.000 de lei.

Soţia primarului din Petroşani, în închisoare
Tiberiu Iacob Ridzi conduce din anul 2007 municipiul Petroşani. Nu a fost trimis în judecată în dosare penale, în schimb soţia sa, Monica Iacob Ridzi, deputată şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, ispăşeşte o pedeapsă de cinci ani de închisoare, după ce a fost condamnată definitiv, în februarie 2015, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Monica Iacob Ridzi a fost trimisă în judecată în 2011 alături de alte 11 persoane, într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, în vremea în care era ministru al Tineretului şi Sportului, ea ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal unor firme private mai multe contracte de prestări servicii având acest obiect. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro) în dosar.

Ilie Păducel, cel mai longeviv primar
Fostul primar al Petrilei, Ilie Păducel, se poate mândri cu peste două decenii la conducerea administraţiei locale şi cu o avere impresionantă. Ilie Păducel a fost primar din anul anul 1996, până în 2016, şi a mai condus administraţia locală din Petrila în anii 1988 şi 1989. Deţine mai multe terenuri agricole care însumează 22.000 de metri pătraţi, două păduri care însumează 64.000 de metri pătraţi, două terenuri extravilane care însumează 40.000 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 100 de metri pătraţi. În declaraţia sa de avere a mai trecut un apartament, o casă de locuit şi două spaţii comerciale. Deşi a fost anchetat în mai multe dosare penale, până în prezent Ilie Păducel nu a fost trimis în judecată.


Vă recomandăm şi:

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Cel mai mic oraş din Hunedoara: Aninoasa, blestemul aşezării din care minerii au plecat "să facă ordine" în 1990

Cel mai mic oraş din judeţul Hunedoara are o istorie tumultoasă. Aninoasa, un orăşel din Valea Jiului cu mai puţin 5.000 de locuitori, a fost unul dintre locurile din care primele contingente de mineri s-au îmbarcat spre Bucureşti în vara anului 1990, pentru a participa la cea mai sângeroasă mineriadă. De câţiva ani, Aninoasa este pragul falimentului, după ce mina de cărbune s-a închis.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite