Peste 50 de falşi revoluţionari din Deva au primit certificate de „Luptător cu rol determinant” în victoria Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deva se numără printre oraşele în care zeci de oameni au profitat ilegal, potrivit procurorilor, de pe urma decretelor prin care au fost acordate beneficii celor care au primit titluri de „Luptători cu rol determinant” în victoria Revoluţiei din 1989. Şi municipiul Huendoara a fost trecut abuziv pe lista localităţilor unde se putea solicitau aceste titluri, arată Parchetul ÎCCJ, într-un dosar penal trimis spre soluţionare instanţei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Adrian Sanda, fost secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 (SSPR), Denisa-Corina Tănase (fost secretar general al SSPR) şi Cristina-Valentina Cechi (fost şef serviciu Departament pentru Revoluţionari din cadrul SSPR), acuzaţi de infracţiuni legate de abuzul în serviciu cu consecinţe grave,  în acordarea titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei.

Procurorii au comunicat că prin patru decrete semnate de preşedintele României, în anii 2015 şi 2016, a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant" unui număr total de 3.505 persoane, însă o parte din beneficiari au obţinut acest titlu prin încălcarea dispoziţiilor legale. Ca urmare au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lună.

Peste 50 de deveni deveniţi revoluţionari

Printre beneficiarii ilegali ai certificatelor de revoluţionar se numără 56 de persoane din totalul de 62 din Deva, iar prejudiciul în cazul lor se ridică la peste două milioane de lei. De asemenea, şi în municipiul Hunedoara, prin decizia Comisiei au fost create condiţiile necesare pentru ca persoanele care susţin că au luptat la Revoluţie în această localitate să solicite şi să obţină acordarea titlului şi implicit drepturile băneşti aferente. Zeci de persoane din Târgovişte, Buzău, Arad, Herculane, Brăila, Piatra Neamţ şi Suceaua au primit ilegal titluri de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei, faptele comise de inculpaţi având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 14.047.085 lei, prin beneficii plătite de către casele judeţene de pensii.

„Probele administrate au relevat că inculpaţii au luat deciziile menţionate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităţilor Băile Herculane şi Hunedoara, inculpaţii au ignorat adresele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, prin care se comunica organizaţiilor de revoluţionari solicitante că în oraşele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reţinute, până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Bucureşti.


Vă recomandăm şi:

Muzeul amintirilor din comunism îşi întregeşte colecţia inedită. Ce obiecte din „Epoca de aur” au donat localnicii

Zeci de hunedoreni au venit în sprijinul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara şi s-au implicat în proiectul înfiinţării unei secţii muzeale dedicate amintirilor despre Hunedoara dinainte de Revoluţia din 1989.

FOTO Amintirile triste din „Epoca de Aur“. Relicvele comunismului au rămas la loc de cinste în oraşele din Valea Jiului

Privite cu nostalgie sau cu indiferenţă de localnici, numeroase monumente care amintesc de perioada comunistă au supravieţuit trecerii timpului în oraşele Văii Jiului. „Relicvele” închinate „Epocii de Aur”, privite cu mare curiozitate de turişti, au rămas pete de culoare în peisajul cenuşiu al aşezărilor miniere.

Femei voluptuoase, cu sânii dezveliţi şi bărbaţi cu muşchi de oţel: statuia bizară din Hunedoara care îi uimeşte pe străini

Cel mai impozant monument de for public din Hunedoara are o vechime de patru decenii şi a fost ridicat la intrarea în fostul combinat siderurgic, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea primului furnal al oraşului. Grupul statuar rămâne adesea neobservat de localnici, în schimb este o adevărată atracţie pentru străini care trec pe lângă el, în drum spre Castelul Corvinilor.

Mărturii terifiante despre opresiunea din comunism: pastorul închis doi ani în morga închisorii, chiaburul mort în temniţă după ce a înjurat partidul

Peste 200 de oameni au solicitat în ultimii ani Tribunalului Hunedoara daune pentru suferinţele îndurate în timpul regimului comunist. În majoritatea cazurilor, instanţa a constatat caracterul politic al condamnărilor, dar nu a dispus acordarea unor compensaţii. Relatările consemnate în dosarele de despăgubiri prezintă o imagine mai puţin ştiută, terifiantă, a sistemului de opresiune.

FOTO Adevărata faţă a Hunedoarei din 1960. Oraşul oţelului a fost copleşit de muncitori, iar mii de oameni locuiau în cartierele de barăci insalubre

Un document cu caracter secret în anii 1960, păstrat în prezent la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara, oferă informaţii preţioase şi mai puţin ştiute despre istoria recentă a Hunedoarei. La sfârşitul anilor 1950, autorităţile din Hunedoara se confruntau cu o situaţie ieşită din comun: oraşul devenise supraaglomerat, iar în ciuda investiţiilor masive, administraţia făcea faţă cu greu creşterii populaţiei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite