Hunedoara: Portret: Mircea Meseşan, omul care aduce cartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Portret: Mircea Meseşan, omul care  aduce cartea
Hunedoara: Portret: Mircea Meseşan, omul care aduce cartea

Hunedoreanul are o meserie cu totul neobişnuită, educator de sănătate. El merge din casă în casă pentru a-i învăţa pe oameni cum să trăiască sănătos.

Profil

Născut - 12 mai 1978, Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş
Educaţie - Studii superioare în inginerie
Experienţă - De cinci ani este educator de sănătate
Familie - Căsătorit, o fetiţă de 5 ani


Mircea Meseşan priveşte munca pe care o face de cinci ani ca pe o meserie nobilă, pentru că prin cărţile de sănătate vândute şi cu sfaturile pe care le dă oamenilor, el reuşeşte să îi ajute. Hunedoreanul este educator de sănătate, o îndeletnicire destul de nouă şi cu atât mai rară în România.

A călătorit în toată zona de vest a ţării, oferindu-şi serviciile câtorva zeci de mii de oameni. Fie că ţine cursuri de educaţie a sănătăţii angajaţilor unor instituţii sau elevilor, fie că merge din casă în casă pentru a împărtăşi celor care îl primesc cunoştinţele sale, hunedoreanul a reuşit să îşi facă meseria cu mult succes.

„Nimeni“ după vizor

„Din 100 de uşi la care bat, la jumătate nu îi găsesc pe proprietari acasă. La alte 10–15 ştiu că oamenii sunt în locuinţă, dar nu vor să îmi deschidă uşa, aşa că plec, prefăcându-mă că nu e nimeni în spatele vizorului. Totuşi, o parte din ei îmi deschid şi mă primesc să stau de vorbă cu ei, astfel încât îi pot ajuta şi pot învăţa la rândul meu din experienţa lor”, a povestit Meseşan.

E bucuros că îşi poate ajuta semenii

Meseria de educator de sănătate se face pe bază de voluntariat. Hunedoreanul reuşeşte totuşi să vândă din cărţile unei edituri de profil pe care le poartă cu el, obţinând un profit nu foarte mare. Totuşi, pasiunea pe care o pune în munca lui îl face să continue pe acest drum. „Am mulţumirea că pot ajuta oamenii”, a mărturisit hunedoreanul.

În ultimii ani, elevii şcolilor din Petroşani asistă în mod regulat la cursurile de educaţie de sănătate pe care Meseşan le ţine în instituţiile de învăţământ. „Le propun un seminar denumit «Gândeşte cutezător», care are loc, de obicei, în timpul unor ore de dirigenţie. Vreau să îi fac pe copii să îşi descopere talentul şi să îşi dea seama că anii de şcoală sunt cei care le formează caracterul. Îi sfătuiesc să citească două cărţi pe săptămână, să îşi facă temele şi să reducă programul de privit la televizor”, a mai spus hunedoreanul.

Voluntar în centrul Devei

Asociaţia din care face parte Mircea Meseşan a amplasat un cort în zona Casei de cultură „Drăgan Munteanu” din Deva. Aici localnicii pot veni să îşi verifice gratuit tensiunea, iar hunedoreanul le stă aproape în fiecare zi la dispoziţie. „Vorbim cu ei despre cum pot duce o viaţă sănătoasă, despre cum pot preveni din timp apariţia sau agravarea unor probleme de sănătate”, a mai spus acesta. În timp, zeci de hunedoreni au venit să îi mulţumească pentru că i-a ajutat să îşi schimbe viaţa.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost cele mai dificile situaţii în meseria de educator de sănătate?
Nu am trecut prin situaţii critice, dar m-am confruntat cu unele neplăceri. La Oradea am nimerit într-un gang de clădire veche, unde mă aştepta un câine lăsat liber, care s-a năpustit să mă muşte. Am reuşit să scap cu bine. Alteori, nu toţi cei cărora le bat la uşă se poartă frumos cu mine.

Se simt oamenii ajutaţi de cărţile şi sfaturile pe care le primesc de la tine?
Au fost oameni care au venit să îmi mulţumească pentru ambele. La un an de când a cumpărat o care despre sănătate, un poliţist a recunoscut că acea carte l-a ajutat să renunţe definitiv la fumat şi nu e singurul caz.

Ce-i place

„Oamenii sinceri, chiar şi cei care îmi spun că nu sunt preocupaţi de cărţile pe care le ofer. Îmi plac persoanele care îşi deschid sufletul. Admir generozitatea, pe cei care au această însuşire, care îşi oferă o parte din timpul lor pentru a le sta la dispoziţie celorlalţi”, a precizat educatorul de sănătate. 

Ce nu-i place

„Mă doare nepăsarea şi ignoranţa unora din semenii mei, care refuză să primească ajutor chiar dacă au mare nevoie de el. Spiritul răutăcios şi bârfitor al oamenilor este alt lucru cu care nu mă împac”, a spus Mircea Meseşan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite