Hunedoara: PORTRET / Radu Roşian reconstituie istoria la Castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Radu Roşian reconstituie istoria la Castel
Hunedoara: PORTRET / Radu Roşian reconstituie istoria la Castel

Artistul hunedorean a primit, de două ori, premiul naţional pentru cea mai bună ilustrare a unui volum.

Profil

Născut - 24.11.1958
Educaţie - Facultatea de Arte Plastice „Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu
Experienţă - Grafician
Familie - Căsătorit

De câţiva ani lucrează, la propriu, în umbra Castelului Corvinilor, ca restaurator-desenator. Are biroul lui într-una dintre clădirile anexe ale celui mai mare monument istoric medieval din Sud-Estul Europei. Zi de zi, cu o răbdare de neînchipuit, Radu Roşian creionează artefactele descoperite de arheologi sau, dacă e cazul, reconstituie întocmai, aplecat deasupra hârtiei milimetrice, piatră cu piatră, perimetrele săpăturilor arheologice.

A reconstituit armele dacilor

Pentru desenarea unei singure piese are uneori nevoie de două sau trei zile, ba chiar o săptămână, dacă lucrarea e mai complicată. Artistul hunedorean spune că, de când lucrează la muzeul castelului de la Hunedoara, i-au trecut prin mână nenumărate obiecte, dintre care cele mai valoroase sunt celebrele piese protodacice. Pe listă se află zale, vârfuri de lance şi alte artefacte dezgropate de arheologi de pe culmea dealului Sânpetru, ori din zona exterioară, de dincolo de aripa sudică a castelului.

Premiat pentru ilustrare

În 2000 şi 2006, Radu a fost distins cu premiul naţional pentru cea mai bună ilustrare a unui volum. Dintre toate cărţile pentru care a creat partea grafică, cea mai dragă îi este „Făt-Frumos din lacrimă”, editată în română şi engleză. Dintre artele plastice preferă grafica, însă acum lucrează pentru o expoziţie de lucrări în acrilic. Adaugă că i-a plăcut mereu să evolueze experimentând, iar vopseaua acrilică „permite multe jocuri, multe speculaţii”.  Pe lângă cele câteva zeci de expoziţii pe care le-a avut până acum, Radu Roşian a câştigat o sumedenie de alte premii pentru caricatură, iar acum se ocupă şi de organizarea taberelor de creaţie.

Nume grele la Cinciş

Radu Roşian se numără printre puţinii hunedoreni care cred că oraşul acesta chiar li se potriveşte. Spune că nu se simte sufocat, ba dimpotrivă, Hunedoara îi permite să se desfăşoare exact aşa cum vrea, fără influenţe pregnante din partea altor artişti.

Cu toate acestea, ştie că legătura cu alţi creatori este esenţială, aşa că artişti recunoscuţi din Capitală, printre care Anca Boeriu, Sorin Ilfoveanu, Florin Stoiciu şi Mihai Mănescu, sunt aşteptaţi de graficianul hunedorean sâmbătă, în tabăra de creaţie de pe malul lacului Cinciş. Aici, Radu Roşian va face „un fel de grafo-pictură, gestualistă, non-figurativă” şi va renunţa la „povestea” unui peisaj sau a unui portret în favoarea stării emoţionale, dată de gama cromatică şi de compoziţie.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi dorit să faceţi altceva în viaţă?
Da. Am vrut să fiu marinar. Am şi acum nostalgia mării şi am studiat mult domeniul. Cunosc cu exactitate toate piesele care alcătuiesc un vas. Este un întreg balamuc! Sunt şi pescar pasionat, dar şi colecţionar de pipe. Cea mai valoroasă pipă pe care o am este una de secol 19, din spumă de mare, cu capac de argint, care costă vreo 3.000 de euro.

Care este lucrul care vă deranjează, în viaţa de zi cu zi?
Că tinerii de astăzi sunt agresivi, lipsiţi de educaţie, că nu au vocabular şi vorbesc ca la uşa cortului. Toate valorile au fost răsturnate, iar generaţia tânără nu are respect nici faţă de instituţia religioasă, nici faţă de autorităţile statului şi nici faţă de propria familie.

Ce-i place

„Îmi place să mă rup de lume şi să stau în natură, să merg după bureţi, prin pădurile din apropierea oraşului, la Nandru, Josani, Popeşti şi îmi place să gătesc mâncăruri rafinate din ceea ce aduc acasă. Sunt doctor în bureţi!”, a mărturisit artistul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că sunt agresat, vrând-nevrând, de ski-jet-uri, de muzică proastă ascultată cu volumul dat la maximum, că legislaţia e prea permisivă, nici alb, nici negru, ci gri, pentru a putea permite veşnice excepţii şi interpretări”, a mai spus Radu Roşian.

Performanţă
Radu Roşian a ilustrat 70 de cărţi şi peste 100 de coperte de carte în întreaga carieră

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite