Hunedoara: PORTRET / Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii
Hunedoara: PORTRET / Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii

Claudia Jude este singura femeie care face parte din echipa de pirotehnişti a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Născută - 17 mai 1983, Deva
Familie - Căsătorită
Studii - Facultatea de Ştiinţe Economice Cluj – Napoca
Experienţă - Din 2007 este angajată la ISU Hunedoara.


Claudia Jude şi-a ales o meserie pe cât de inedită şi râvnită, pe atât de nepopulară printre femei. Hunedoreanca lucrează la Serviciul de Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara şi, totodată, este pirotehnist. A fost angajată ca pompier în toamna anului 2007, după ce la examenul de ocupare a posturilor disponibile în cadrul Inspectoratului şi-a întrecut toţi contracandidaţii, bărbaţi şi femei.

Foto: Claudia Jude cu echipa de pirotehnişti.

„A fost, pentru mine, o pasiune mai veche să lucrez în cadrul armatei, la pompieri sau la poliţie. Am vrut să urmez cursurile Academiei de Poliţie, dar m-am accidentat înainte de a participa la probele sportive de la admitere. În urmă cu doi ani, chiar în zilele când mă pregăteam să susţin examenul de licenţă la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj Napoca, unde am studiat, am auzit la radio că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă scoate posturi la concurs. Nu am mai stat pe gânduri”, povesteşte hunedoreanca.

Ştie reţeta explozibilului
În cei doi ani petrecuţi la Serviciul de Protecţie Civilă, Claudia Jude a ajuns o bună cunoscătoare în manipularea şi chiar în confecţionarea explozibilului. De fapt, spune ea, fabricarea amorselor cu ajutorul cărora pompierii detonează muniţiile neexplodate descoperite de hunedoreni, obiecte foarte periculoase, nu este foarte dificilă şi nici riscantă, atâta timp cât se lucrează după regulile bine stabilite. Mai periculos este la detonarea grenadelor, a loviturilor de tun şi a altor categorii de explozibil. „Muniţia veche, neexplodată, implică riscuri mari, de aceea trebuie manipulată cu foarte mare grijă. Cei care o descoperă nu trebuie să o mişte din loc până la sosirea specialiştilor”, spune hunedoreanca, pentru care cel mai interesant obiect detonat a fost o lovitură de aruncător foarte veche, descoperită într-un râu.

Riscurile meseriei

Cea mai recentă distrugere de muniţii organizată de echipa de pirotehnişti din care Claudia face parte a avut loc pe Dealul Paiului, la Deva, pe un teren „minat”, dată fiind cantitatea mare de explozibil detonat în ultimii ani. Zeci de grenade, lovituri de tun şi de aruncător AG, cartuşe şi proiectile de artilerie au sărit în aer, amorsate de reţeta pregătită de pirotehnişti. „După aprinderea fitilului conectat la amorsă şi la explozibil, am avut timp suficient să ne retragem în zona de siguranţă. Riscul ar fi fost mai mare dacă muniţia nu ar fi explodat în totalitate de la prima detonare, dar aşa ceva nu prea se întâmplă”, adaugă hunedoreanca.
Claudia Jude nu se ocupă numai de muniţie. Principala activitate pe care o desfăşoară are loc la Serviciul de prevenire de la Protecţia Civilă Hunedoara. Ea inspectează dacă patronii firmelor hunedorene îşi iau măsurile impuse de lege, pentru a asigura protecţia şi siguranţa angajaţilor.

Ce-i place:
Claudia Jude este pasionată de echitaţie. Îşi dezvoltă această abilitate cu ajutorul calului socrilor ei, pe nume „Şoimul”. Călătoriile sunt a doua mare pasiune a pirotehnistei. „Prefer să petrec timpul liber cât mai departe de casă şi de bucătărie”, spune ea. Deşi se află doar la începutul carierei, meseria de pompier i-a adus hunedorencei satisfacţia împlinirii pe plan profesional.   
Ce nu-i place:
Fire optimistă, pompierul Claudia Jude găseşte cu greu motive de nemulţumire în viaţă. Îi displac, în primul rând, persoanele care nu sunt interesate de siguranţa celor din jur, cu care se întâlneşte deseori în activitatea ei. Pe unele dintre acestea a fost nevoită să le amendeze, deşi nici aplicarea sancţiunilor nu face parte dintre lucrurile preferate de hunedoreancă.

Întrebări şi răspunsuri:

Eşti mulţumită de profesia aleasă?

Chiar dacă aş fi avut un CV mai bun şi dacă aş fi urmat mai multe facultăţi, poate că niciodată nu aş fi fost la fel de mulţumită, aşa cum sunt de locul de muncă pe care îl am la Pompieri.

Ce măsuri minime de siguranţă trebuie să îşi ia oamenii pentru a preîntâmpina un pericol neprevăzut?
Fiecare persoană ar trebui să aibă un rucsac în care să îşi ia cele de trebuinţă pentru a rezista câteva zile. Acesta ar trebui să conţină o trusă medicală, o lanternă, câteva haine şi conserve, provizii alimentare, apă. Din câte am observat mulţi oameni merg pe ideea că lor nu li se va întâmpla niciodată nimic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite