Tradiţii specifice zilei de Drogobete: nu te certa cu bărbatul că vei avea un an prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Drogobetele propriu-zis lipseşte din calendarul hunedorenilor, tradiţia rurală aminteşte, în schimb, de o serie de sărbători similare. Tocmai de aceea, astăzi, îndrăgostiţii nu ezită să se iubească puţin mai mult decât de obicei.

Dragobetele sau Ziua Îndrăgostiţilor la români, cum mai este numit,  semnifică reînvierea naturii, fecunditatea şi iubirea. Astăzi, păsările călătoare se întorc la cuiburile lor, iar fetele îşi visează ursitul.

,,Pentru mine, această zi are o semnificaţie aparte. Este plină de iubire, flori şi dragoste la tot pasul, cu atât mai mult cu cât este a noastră şi nu este împrumutată de la americani”, a declarat Nicoleta Ivan, de 26 de ani, din municipiul Deva.


Peste tot în oraş vezi numai flori, inimioare şi zâmbete. Tocmai de aceea, astăzi, comercianţii aşteaptă mai mulţi clienţi, în special tineri care să cumpere o zambilă sau o lalea pentru iubitele lor, să le vestească primăvara.


Nu există Dragobete hunedorean
Cu toate acestea, tradiţia hunedoreană nu aminteşte nimic despre un Dragobete propriu-zis. ,,Nu nu este specific Ardealului. Se regăseşte mai mult în partea de sud a ţări. Avem în schimb o serie de sărbători similare, precum popelnicul, pomana lui Sântoader şi strigarea peste sate, care au loc în apropierea zilei de 24 februarie. Femeile care nu ţin cont de aceste obiceiuri, pot rămâne văduve în noul an. În această perioadă, este bine să chemi babele descântătoare pentru legat de dragoste şi ursit. Dacă cumva te vei certa cu bărbatul, tot anul îţi va merge rău, iar păsările îţi vor mânca cucuruzul din ţarină”, a declarat Marcel Lapteş, etnograf al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara.


Acesta mai spune că Dragobetele este o sărbătoare revitalizată de hunedoreni, în concurenţă cu occidentalul Valentine's Day.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite