Ursul de mare cu capă, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul de mare va fi expus până la sfârşitul lunii mai. Foto: CMSN Galaţi
Ursul de mare va fi expus până la sfârşitul lunii mai. Foto: CMSN Galaţi

Este vorba despre o specie de focă extrem răspândită pe coastele Africii de Sud şi Namibiei, unde formează colonii puternice.

Numele ştiinţific “pussilus” provenit din latină, înseamnă „cel mai mic dintre cei mici”. De fapt, Arctocephalus pussilus este cea mai mare specie a genului Arctocephalus. Exemplarul de urs de mare cu capă expus face parte din patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi şi a fost capturat de nava “Mândra”, în expediţia Institutului Român de Cercetări Marine din aprilie-mai 1994.

Adultul mascul măsoară peste doi metri lungime şi are o greutate de 200-300 kg. Femela este mult mai mică, având aproximativ 1,5 m lungime şi o greutate în jur de 100 kg. Au capul turtit şi destul de mic în comparaţie cu mărimea corpului, gâtul scurt şi gros, botul ascuţit prevazut cu mustăţi tari şi aspre, bine evidenţiate. Ochii sunt mari, cu irisul negru iar urechile sunt vizibile, puţin alungite. Această specie are vederea foarte bună chiar şi în adâncul apelor, iar mirosul bine dezvoltat, îmbunătăţit şi de prezenta mustăţilor. Auzul este excelent, urechile şi nările au canale care se pot închide sub apă. Sunt animale jucăuşe şi foarte curioase care deseori înoată alături de scafandri. Pot fi observate în grupuri de 10 - 12 exemplare, iar cel mai mare prădător al lor este rechinul alb.

„Exponatul lunii – Ursul de mare cu capă” va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 31 mai 2014.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite