Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi deschide stagiunea 2018/2019 cu „Visul unei nopţi de vară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul are loc pe 2 septembrie, de la ora 19,00. Regia este semnată Eugen Gyemant, iar din distribuţie fac parte, printre alţii, Ştefan Aleksandru Forir, Tamara Constantinescu, Lică Dănilă, Radu Horghidan, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin, Oana Mogoş, Elena Anghel, Dan Căpăţână, Vlad Ajder, Aureliu Bâtcă, Lucian Pînzaru, Carmen Albu şi Cristian Gheorghe.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” deschide oficial stagiunea 2018 / 2019 în această săptămână. Spectacolul programat cu această ocazie este „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, despre care ne-a furnizat o serie de detalii Mona Sandu, secretarul literar al teatrului gălăţean.

Visul unei nopţi de vară, conform originalului din engleză, A Midsummer Night's Dream este o comedie romantică a dramaturgului englez William Shakespeare, scrisă cândva în mijlocul anilor 1590. Acţiunea prezintă aventurile a patru iubiţi din Atena şi a unui grup de actori amatori într-o pădure luminată feeric de Lună şi relaţiile care se creează între personajele umane şi spiriduşii care locuiesc în pădure. 

Astăzi, această piesă este una dintre cel mai jucate comedii ale Marelui William. Nu se ştie exact când a fost, de fapt, scrisă sau jucată prima dată  A Midsummer Night's Dream, dar se poate plasa cronologic oricând între 1595 şi 1596, plasare temporală bazată pe aluzia făcută de Edmund Spenser în a sa  Epithalamion. 

Unii au teoretizat că piesa ar fi fost scrisă pentru o nuntă aristocratică, întrucât numeroase nunţi în această clasă socială avuseră loc în 1596. Alţii au sugerat că piesa ar fi fost scrisă pentru Regină pentru sărbătorirea zilei Sfântului Ion, dar nu există dovezi clare în favoarea vreuneia din sugestii. 

Oricum, presupunând că unul din motivele enunţate ar fi fost adevărat, piesa s-ar fi jucat în premieră la The Theatre, şi, mai apoi, la The Globe în Londra. Theseu (ducele Atenei) anunţă că peste patru zile va avea loc căsătoria sa cu Hippolyta, regina amazoanelor: El ia cunoştinţă de plângerea lui Egeu precum că fiica sa, Hermia, refuză să se mărite cu pretendentul ales, Demetrius, fiindcă e îndrăgostită de Lysander pe care Egeu nu-l suferă. 

Theseu declară că Hermia trebuie să se mărite cu Demetrius sau să aleagă între a muri sau a se călugări. Lysander o îndeamnă pe Hermia să fugă în pădure cu el, ca apoi să ajungă la casa mătuşii sale şi să se căsătorească. Prietena Hermiei, Helena, află despre aceasta şi se hotărăşte să-l înştiinţeze pe Demetrius pe care-l place (şi cu care s-a iubit). Totuşi, Demetrius o iubeşte pe Hermia. Helena speră să se întâlnească cu toţii în pădure. Între timp, trupa meşterilor (actorii amatori) pun la cale o reprezentaţie pe care să o prezinte la nunta lui Theseu.

În pădure, Oberon (regele zânelor) se ceartă cu Titania (regina zânelor) pentru că vrea să-l aibă ca paj pe copilul ei orfan. Titania se opune, susţinând că ea e regina. Cearta vine de fapt deoarece Oberon o iubeşte pe Hippolyta, iar Titania pe Theseu. Ca să obţină băiatul, Oberon îi ordonă spiriduşului Puck să obţină de la Cupidon o floare care face o persoană să se îndrăgostească de prima persoană care-i iese în cale. 

Oberon plănuieşte să-i dea Titaniei floarea, astfel încât ea să se îndrăgostească de altcineva şi să-i dea lui copilul. Apar Demetrius şi Helena, Helena urmărindu-l, iar Demetrius fugind de ea. Soseşte Puck cu floarea şi Oberon îi porunceşte să-l atingă pe Demetrius cu ea, astfel încât să se îndrăgostească de Helena în loc de Hermia. Apoi, Oberon o atinge pe Titania cu floarea. În pădure, Lysander şi Hermia stau culcaţi şi se odihnesc. Puck, crezând că Lysander este Demetrius, îl atinge cu floarea. Apare Helena care-l trezeşte pe Lysander şi acesta se îndrăgosteşte imediat de ea.

În pădure, trupa de actori discută punerea în scenă a piesei lor. Puck apare şi-i transformă capul lui Fundulea într-un cap de măgar. Actorii fug, dar Titania se trezeşte şi se îndrăgosteşte de Fundulea, poruncindu-le zânelor din slujba ca să-l servească. Puck observă că Demetrius o urmăreşte pe Hermia, cu toate că aceasta îl acuză că l-a omorât pe Lysander şi astfel, Puck îşi dă seama că i-a dat floarea omului nepotrivit. 

Puck încearcă să repare acest lucru, atingându-l pe Demetrius cu floarea, în aşa fel încât acesta să se îndrăgostească de Helena şi aşa se şi întâmplă. Însă acum amândoi o iubesc pe Helena, în timp ce aceasta crede că amândoi sunt falşi. Soseşte Hermia şi o acuză pe Helena că pune la cale o ticăloşie cu cei doi bărbaţi, pentru a o aţâţa. Oberon, dându-şi seama că Puck a făcut încurcătura, îi porunceşte să facă o ceaţă deasă pentru a-i despărţi pe cei patru şi să-i cufunde într-un somn adânc, astfel încât farmecul să se destrame.

Oberon o trezeşte pe Titania şi-l transformă pe Fundulea înapoi în om. Apoi, Oberon şi Titania se împacă şi se iubesc din nou unul pe celălalt. În pădure, Theseu, Hippolyta şi Egeu apar şi-i trezesc pe cei patru. Demetrius şi Lysander le mărturisesc dragostea lor pentru Helena şi, respectiv, Hermia. Nobilii sunt de acord să le permită să se căsătorească. Poponeţ se trezeşte şi nu îşi aminteşte de întâmplările nopţii.

La cină, cu toţii ascultă scurta piesă tragică, plicticoasă, a lui Gutuie. În această piesă, Thisby şi Pyramus (jucaţi de meşterii trupei) îşi şoptesc dragostea printr-o crăpătură dintr-un zid. Cei doi îşi dau întâlnire la mormântul lui Ninny, dar un leu o atacă pe Thisby. Vine Pyramus care-i găseşte eşarfa, bănuieşte că a fost omorâtă şi se sinucide. Soseşte Thisby care-l găseşte pe Pyramus mort şi se sinucide şi ea. După piesă, la miezul nopţii, toată lumea merge la culcare, apoi apar zânele şi dansează.  

Distribuţie: Theseu, Ducele Atenei - Ştefan Aleksandru Forir; Hippolyta, crăiasa amazoanelor – Tamara Constantinescu; Egeu, tatăl Hermiei - Lică Dănilă; Lysander,  îndrăgostit de Hermia – Radu Horghidan; Demetrius, îndrăgostit de Hermia – Ciprian Braşoveanu; Philostrat, maestru de ceremonii la curtea lui Theseu - Lică Dănilă; Hermina, fiica lui Egeu, îndrăgostită de Lysander - Flavia Călin; Helena, îndrăgostită de Demetrius – Oana Mogoş/Elena Anghel; Chitră – Dan Căpăţână; Fundulea – Ionuţ Alexandru Moldoveanu; Suflete – Vlad Volf  / Vlad Ajder; Flămândă - Aureliu Bâtcă; Botgros – Cristian Gheorghe; Cuiburică - Răzvan Clopoţel: Puck, spiriduş – Vlad Volf /Oana Mogoş; Zâna – Cristina Uja Neagu; Oberon, craiul zânelor - Lucian Pînzaru; Titania, crăiasa zânelor – Carmen Albu.

Regia artistică - Eugen Gyment. Scenografia - Bianca şi Sabina Veşteman. Durata spectacolului - 1 h 50 minute.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite