Sprijin important pentru Ucraina din partea profesorilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivan Ivlampie şi Arthur Tuluş. Foto: Adevărul
Ivan Ivlampie şi Arthur Tuluş. Foto: Adevărul

Mai mulţi profesori de la Universitatea de stat din Galaţi încearcă să-i ajute pe colegii lor de la câteva universităţi din Ucraina să implementeze sistemul de învăţământ Bologna, sistem introdus în România de aproape 10 ani.

Apropierea dintre România şi Ucraina nu va mai fi de acum doar la nivelul graniţelor, ci şi în domeniul universitar. Mai mulţi profesori de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie au stabilit o relaţie mai mult decât cea existentă la nivel instituţional şi îi ajută pe cei din Ucraina să implementeze sistemul Bologna, sistem introdus din acest an universitar. 

„Colegii noştri de dincolo de Nistru trec acum prin aceleaşi greutăţi prin care am trecut noi imediat după Revoluţie. Procesul Bologna - adoptat în Ucraina recent, tocmai în încercarea de a trece la un sistem educaţional european şi a se îndepărta de cel rusesc – reprezintă o noutate pentru colegii noştri. Putem spune că noi avem ceva mai multă experienţă, aşa că ne-am oferit să-i consiliem”, spune decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, profesorul Ivan Ivlampie. Spuneam mai sus că relaţia dintre profesorii din cele două ţări este una strânsă, în sensul că în ultimii ani au fost realizate diverse schimburi de experienţă în cadrul unor conferinţe în domeniul cercetării. Mulţi studenţi ucraineni au participat la aceste conferinţe, din domenii diverse, iar profesorii din Galaţi au mers în cel puţin 10 oraşe printre care şi Odessa.

Mai mult, apropierea dintre cele două ţări se va materializa şi prin semnarea unui acord Erasmus+, în baza căruia studenţi din Galaţi vor merge în Ucraina să îşi definitiveze studiile, iar ucrainienilor să studieze într-un stat european. 

„Am observat o deschidere a graniţelor. Vrem să încheiem un acord şi cu arhiva din Odessa, pentru că dorim să trimitem studenţi români şi să-i ajutăm în administrarea documentelor româneşti. Sunt documente inedite despre perioada interbelică, despre administraţia românească a Transnistriei, din cel de-al doilea Război Mondial”, spune la rândul lui Arthur Tuluş, coordonatorul programului de Relaţii Internaţionale de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie. 

În prezent, 26 de studenţi din Ucraina învaţă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, cei mai mulţi dintre ei ajungând în oraşul de la Dunăre prin intermediul Asociaţiei  „Valul lui Traian” din Tatarbunar, cu care Facultatea de Istorie are încheiat un parteneriat. 

Sistemul Bologna a fost implementat în România după Revoluţie până în 2010 şi presupune armonizarea învăţământului superior din diverse ţări, după următoarele principii: două trepte de învăţare, ce corespund cursurilor din învăţământul anglo-saxon de undergraduate, respectiv (post)graduate - treapta de studii universitare de licenţă, de 3-4 ani şi treapta de studii universitare de masterat, de 1, 2 ani. Bologna mai înseamnă un sistem comun de credite de studiu, transferabile, care permit o cât mai largă mobilitate a studenţilor şi diplome recunoscute pe piaţa muncii din Europa.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite