Saramură de peşte moldovenească. Micile secrete care definesc gustul preparatului şi îi dau consistenţa dorită
0Saramura de peşte este una dintre cele mai cunoscute şi gătite reţete tradiţionale româneşti. Există numeroase reţete de saramură de peşte, cele mai gătite fiind cele din Dobrogea şi Moldova, care se diferenţează prin modul de preparare termică a peştelui.
Există multe variante de saramură de peşte gătite atât în restaurantele româneşti, cât şi de gospodine acasă, cea moldovenească fiind mai mult pe placul persoanelor cărora nu le place peştele fript, aşa cum se întâmplă în bucătăria dobrogeană. Peştele din saramura moldovenească este prăjit, după care se pune în zeama de saramură, care se prepară oarecum la fel ca celelalte sosuri.
Ingrediente pentru prepararea peştelui:
-Peşte proaspăt, dar merge şi cel congelat (se poate folosi caras, crap, lin, somn, în general peşti de apă dulce)-un kilogram;
-Făină de grâu;
-Sare;
-Ulei-100 de mililitri;
Ingrediente pentru sosul de saramură:
-Ardei iute;
-Sare;
-Piper;
-Foaie de dafin;
-Leuştean-o legătură;
-Usturoi-o căpăţână;
-Pătrunjel-o legătură;
-O roşie coaptă.
Ingredientele care fac diferenţa faţă de saramura clasică
Peştele va fi curăţat de solzi şi eviscerat, după care îl trecem printr-un amestec de făină cu boia şi puţină sare, prăjindu-l apoi în ulei încins. Vom scoate bucăţile de peşte şi le vom aşeza pe o hârtie absorbantă, lăsându-le aşa pentru câteva minute.
”Între timp vom pregăti zeama pentru sosul de saramură. Vom pune într-un recipient apă, sare, cimbru, piper, foia de dafin, ardeiul iute, le vom amesteca, iar la final vom adăuga şi leuşteanul şi pătrunjelul tocat, dar după ce am pus zeama de saramură peste peşte”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
După ce ingredientele amintite s-au pregătit termic preţ de câteva minute, adăugăm şi peştele, pregătind în paralel şi o mămăliguţă, cu care vom servi saramura. Dacă dorim o saramură mai iute, putem adăuga mai mult ardei iute sau sare, dacă o dorim puţin mai sărată.
”Vom da consistenţa şi gustul saramurii după cum ne place să o servim. Diferenţa ca gust faţă de un sos de saramură clasic o va face foia de dafin şi leuşteanul”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Vom tăia apoi roşia în patru ca să se poată pătrunde bine şi o vom pune pe o plită cu puţină sare, ca să se poată coace, adăugând-o apoi peste saramură. Între timp, peştele şi-a lăsat uleiul şi grăsimea în hârtia absorbantă, urmând să îl punem într-o tavă mai adâncă, după care vom adăuga zeama de saramură, care trebuie să îl acopere complet. Vom servi apoi saramura de peşte cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb sec.