Povestea impresionantă a unui campion paralimpic. Marian Petria, românul care a ajuns numărul 4 mondial la atletism
0Drumul spre succes nu este întotdeauna lin, însă totul este să nu te dai niciodată bătut, chiar dacă soarta îţi este potrivnică. Aceasta este lecţia de viaţă pe care sportivul paralimpic Marian Petria a predat-o unei lumi întregi. Diagnosticat încă din primii ani de viaţă cu un sindrom neurologic grav, tânărul de 24 de ani a alergat la zeci de competiţii internaţionale şi a obţinut chiar un certificat de la Cartea Recordurilor.
Marian Petria a fascinat o lume întreagă prin povestea şi ambiţia sa. La doar 24 de ani, sportivul a adunat în palmaresul său cupe, diplome şi medalii de la competiţiile de atletism din Croaţia Olanda, Franţa şi Dubai.
Viteza cu care aleargă l-a clasat pe locul 4 la nivel mondial, iar în România este triplu campion paralimpic. În drumul său spre succes, Marian a fost susţinut de părinţi în fiecare clipă.
„Mă mândresc cu copilul meu, este triplu campion naţional şi nici în străinătate nu a făcut România de ruşine”, ne-a mărturisit emoţionată mama lui Marian.
Coşmarul unor părinţi
„Nu am fost ajutată la naştere, m-am chinuit două zile. Când s-a născut era vânăt şi nu a respirat un sfert de oră, a primit scorul apgar 1. Marian a avut o copilărie dificilă, dar i-am fost mereu alături. De când a împlinit 4 ani, în fiecare an am mers cu el la recuperare peste tot în ţară. Acum îl duc la recuperare în staţiuni pentru adulţi şi fac tot ce îmi stă în putere pentru a nu-i lipsi nimic”, a mărturisit mama campionului.
Nici la şcoală nu i-a fost prea uşor lui Marian. Boala nu l-a lăsat să îşi folosească mâinile la scris, aşa că tânărul a căutat să se descurce singur.
„13 ani am mers cu el la scoala. Eu îi scriam lecţiile care îi erau predate şi citeam împreună până când a învăţat să scrie şi el. Marian îşi scria temele la calculator cu nasul şi apoi le printam, eu nu aveam voie să îi fac temele. La început copiii au fost mai răi cu el, dar învăţătoarea a ştiut să se impună şi le-a explicat acestora condiţia lui Marian. În timp s-au împrietenit, şi după atâţia ani, când colegii lui se reîntorc în ţară îl caută pe fiul meu. El a fost dintotdeauna un copil ambiţios, a studiat la Liceul Economic şi a promovat examenul de Bacalaureat din prima”, a spus mama lui Marian.
Marian este dependent de tratament şi în fiecare lună medicamentele care îi sunt prescrise costă peste 100 de euro.
Performanţa vine uneori şi cu accidentări
Pentru că iubeşte atletismul, Marian Petria a ajuns să participe la campionate şi în afara ţării. La competiţia din Emiratele Arabe, Maria a suferit o fractură de menisc şi ligamente. Pentru a se reface a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală. Luptător din fire, tânărul s-a regenerat şi în luna iunie a mers în Paris, la un campionat de atletism. La competiţie au participat sportivi din 17 ţări, iar Marian s-a clasat pe locurile 2 şi 4.
„Prima dată a fost în Croaţia, apoi în Olanda, unde a ieşit pe locul 4. În Dubai a obţinut la fel, locurile 4 şi 5. Ultima dată a fost în Franţa şi a urcat pe podium după proba de 200 de metri şi pe locul 4 la cea de o sută de metri”, a spus mama lui Marian.
„Sportul pentru mine înseamnă viaţă. Sunt foarte bucuros când ajung la finiş printre primii”, a spus Marian Petria, atlet paralimpic.
Qatar, un vis frânt de lipsa banilor
Marian a adunat în palmaresul său 35 de medalii, dar şi un certificat de la Cartea Recordurilor. În 2009, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a participat la cea mai lungă ştafetă din lume, de 3.094 de kilometri. Tânărul regretă că nu va putea participa la Jocurile Olimpice din Qatar, care vor avea loc în această toamnă.
„România a alocat foarte puţini bani pentru paralimpici şi pentru un singur sportiv trebuie plătită suma de 3.000 de euro. Din ţara noastră ar fi trebuit să plece 7 sportivi, iar suma era mult prea mare, mai ales ca fiecare trebuie să fie însoţit de antrenor, a spus mama lui Marian.
Tânărul speră să ne reprezinte în 2016 la Europene şi la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio.