Paradă-concurs cu trăsuri şi cai de rasă pe stadionul "Portul roşu"

Concursul a avut acelaşi câştigător la ambele categorii, Bodo Zoltan, de la Clubul Lipicai, căruia nu-I scapă niciun concurs al Asociaţiei Hipice din România. Spectaculos pentru privitori, dar solicitant pentru driveri şi secunzi, concursul de atelaje a stârnit un interes deosebit în rândul spectatorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru că Galaţiul nu are un hipodrom sau măcar o pistă specială pentru curse şi demonstraţii hipice, organizatorii de la SC Agro-Dunărea Galaţi au fost nevoiţi să o improvizeze pe vechiul stadion „Portul Roşu".

Evenimentul, care a încheiat practic expoziţia cailor de rasă Lipiţan, deschisă vineri, a suscitat un interes deosebit, chiar dacă biletul de intrare a costat cinci lei.

Primele care au intrat în concurs au fost trăsurile cu doi cai. Cele şase atelaje, toate aparţinând hergheliilor Covasna, Sâmbăta de Jos (Braşov), Chichiş şi Brateş-Frumuşiţa, au fost aplaudate la scenă deschisă de sutele de gălăţeni prezenţi în tribunele stadionului.

Traseul, cu un grad mediu de dificultate, nu a pus prea multe probleme conducătorilor de atelaje.

Mai greu a fost pentru cele patru trăsuri trase de câte patru cai, deoarece atelajele fiind foarte lungi, se încadrau cu greu printre jaloanele aşezate pe teren.

La ambele categorii, juriul a punctat pe principiul punctelor de penalizare după mai multe criterii.

„În ceea ce priveşte conducătorii şi secunzii, am ţinut cont de costumaţie, stil, calitatea şi armonia costumului. Până şi ultimul fir de praf de pe încălţăminte pot fi extrem de importante. La cai, am apreciat condiţia fizică, curăţenia, coama, coada, potcovitul şi armonia perechilor, iar la trăsură, am punctat stilul, execuţia, starea şi curăţenia", spune preşedintele juriului Robert Bartha, care a venit la Galaţi şi în calitate de preşedinte al Autorităţii Hipice Naţionale.

Ungurii-s fruntea

La final, juriul a deliberat şi a decis: marele câştigător al ambelor categorii (atelaje cu doi şi patru cai) a fost Bodo Zoltan, reprezentant al clubului de hipism Lipicai din Sfântu Gheorghe.

„Eu nu sunt la primul premiu. Am numeroase participări şi rezultate deosebite la concursurile din toată ţara. Mă bucur pentru acest premiu şi sper că i-am convins pe gălăţeni de frumuseţea sportului cu cai", spune câştigătorul.

Pentru parada de final, o bună parte din publicul spectator a coborât chiar pe gazon, pentru a vedea de aproape trăsurile şi caii impunători. Cei mai încântaţi au fost copiii!

„M-a luat tata în braţe şi m-am plimbat puţin cu trăsura, este foarte frumos, chiar dacă nu-i ca în maşină. M-am cam zgâlţâit puţin, dar în rest a fost frumos", spune Marius, un băieţel de 10 ani care a avut norocul să se numere printre puţinii copiii care s-au plimbat cu trăsura preşedintelui Asociaţiei Hipice din România.

„Obiectivul nostru a fost în primul rând acela de a crea un cadru profesional propice comunicării, schimbului de experienţă, de a stimula o competiţie benefică între crescătorii sau deţinătorii de cal Lipiţan. Peste tot în lume, licitaţiile de caii sunt calea cea mai firească prin care crescătorii de cai îşi promovează performanţele, iar astfel de evenimente sunt cadrul în care oferta şi cererea existente pe piaţa calului se confruntă în cel mai direct mod" , spune preşedintele grupului de firme Mariano din Galaţi, Marian Băilă, organizatorii evenimentului din acest week-end.

citeste totul despre: