Galati: Ion Avram este comisarul scriitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în domeniul protecţiei mediului de aproape două decenii, dar profesiunea sa de credinţă este scrisul. A publicat trei cărţi şi o pregăteşte pe a patra.

Ion Avram reuşeşte să îmbine două ocupaţii care aparent nu au nimic în comun: protecţia mediului şi literatura. Într-un mod fericit, marea sa pasiune, scrisul, i-a oferit ocazia să lucreze în domeniul protecţiei mediului, unde l-a adus un vechi „amic de litere”.

„Până în `90 am fost constructor. Un prieten literar de la Apele Române a ajuns în situaţia să fie numit primul inspector şef la Protecţia Mediului din Galaţi. Atunci el m-a racolat pe mine şi aşa a început să-mi placă munca de la mediu. A devenit şi asta un soi de pasiune”, povesteşte Ion Avram.

La începuturi, a scris „amintiri”

Ion Avram a avut primele contacte cu scrisul prin clasa a şaptea, când compunea scrisori în versuri, pentru un unchi militar.

 „Mătuşa mea m-a rugat. Aşa am scris amintiri despre căţel, despre purcel, despre pământ, despre arat, despre orice. Erau un fel de pasteluri în versuri, care aveau chiar şi un fir epic”, spune amuzat comisarul-poet.

La  „Junimea” a descoperit adevărata literatură

Ajuns la Iaşi, ca student al Facultăţii de Construcţii, Ion Avram nu avea cum să nu fie pătruns de spiritul artistic al oraşului, care se manifesta puternic mai ales în mediul universitar. Primul contact cu poezia şi creaţiile studenţeşti le-a avut prin intermediul cenaclului „Moldavia”, în cadrul căruia s-a afirmat ca autor de poezii pentru spectacole.

 „Acest cenaclu nu era atât de genul muzică şi poezie, cât spectacol pe scenă. Interveneam în timpul spectacolului cu nişte recitări, şi văzând că prinde la public, am început să scriu o poezie pentru spectacol, oarecum şocantă, care ieşea în evidenţă, era între satiră şi umor”, mai spune Ion Avram.

Călit la „Moldavia” în Parcul Copou şi sub Teiul lui Eminescu, a făcut următorul pas, la „Junimea”.

Acolo am fost puţin descurajat, deoarece ceea ce scriam noi pentru cenaclul „Moldavia” nu era chiar literatură. Atunci mi-am dat seama că literatura este cu totul altceva decât tehnica de a versifica. Am luat-o de la un fel de capăt, m-am pus la punct cu critica, cu literatura sud-americană, cu literatura rusă, Dostoievski în mod deosebit. Foarte mult mi-a plăcut cum scrie Asturias, e un mare creator de atmosferă, are un talent extraordinar de a introduce cititorul într-o lume aparte", mai povestit Ion Avram.

Până în prezent, Ion Avram a publicat trei cărţi. Două dintre ele, „Aşteaptă-ne Lazăre” şi „Prin Văile Golgotei” sunt legate una de alta iar a treia, „Zgomotul şi hârtia”, s-a născut din proză scurtă. Acum o pregăteşte pe a patra şi speră să o lanseze în viitorul apropiat.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum se împacă mediul cu scriitura?
În mod fericit. Unele întâmplări, unele cazuri de la protecţia mediului, capătă la un moment dat şi valenţe literare în sensul că ele devin subiecte de tratat la modul satiric. Sunt şi aspecte chiar tragice în zona mediului, dar acolo trebuie trecut deja în zona romanului, se depăşeşte proza scurtă.

Pe care dintre scriitorii contemporani v-ar fi plăcut să-i întâlniţi?
L-am întâlnit deja pe Cezar Ivănescu, aş fi vrut să-l întâlnesc pe Nichita Stănescu. Dintre gălăţeni, îmi place cum se manifestă Theo Parapiru. Asturias rămâne însă de referinţă, când am citit „Oameni de porumb” am ieşit greu din acea atmosferă.

Ce îi place:

Ca o pasiune cotidiană este tenisul de câmp. Am un grup de prieteni cu care joc, după care mergem la o bere, discutăm, conversăm. Asta pe lângă literatură, care este pentru mine o profesie de credinţă. E un lucru pe care te poţi considera norocos dacă îl ai de la o anumită vârstă.  
Ce nu-i place:

Nu-mi place politica, mai ales cea care se face în zilele noastre. Nu-mi plac hoţii de niciun fel, de la cei care fură fabrica cu totul la cei de buzunare. Nu-mi plac oamenii răi, orgolioşi, mândri, care nu au niciun pic de personalitate, fără să merite.

Profil:
Născut: 10 decembrie 1951, Cudalbi – jud Galaţi
Studii: Facultatea de Construcţii din Iaşi
Carieră: comisar în cadrul Gărzii de Mediu Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite