FOTOGALERIE / Drama trăită de marinarii care şi-au riscat vieţile pentru a salva nava Perseus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum nava Perseus abia dacă mai ajunge până la Sulina. foto Corina Tătaru
Acum nava Perseus abia dacă mai ajunge până la Sulina. foto Corina Tătaru

După trei luni de calvar, 14 marinari sechestraţi în portul egiptean Alexandria au reuşit să fugă cu spărgătorul de gheaţă aparţinând Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.  De la dramatica întâmplare au trecut zece ani şi totuşi marinarii povestesc peripeţiile trăite sub teroarea autorităţilor portuare egiptene, care au deschis focul asupra navei, de parcă s-ar fi întâmplat ieri.

GALERIE FOTO: Marinarii de pe Perseus care au trăit clipe de coşmar în portul din Alexandria

Niciun gălăţean nu poate spune că n-a văzut-o măcar o dată, totuşi puţini sunt cei care au auzit despre aventura acestei nave extrordinare. Perseus este un remorcher multifuncţional, construit în perioada 1984-1989, la Brăila, şi intrat în patrimoniul Navrom Galaţi în 1990.

La început, s-a numit Albatros, dar, din raţiuni de protejare a ei, nava a fost rebotezată. Spărgătorul de gheaţă, funcţie pe care a îndeplinit-o ultima dată, a navigat pe mările şi oceanele lumii, dar acum se află acostată la mal, parcă fără a i se mai găsi utilitatea, înghiţind pentru întreţinere 2000 de euro pe zi, conform lui Dorian Dumitru, şef serviciu investiţii AFDJ Galaţi. Încă este pregătită să salveze orice navă aflată în pericol şi să deblocheze Dunărea în cazul în care apele fluviului ar îngheţa.


Începutul dezastrului


Declinul celei mai complexe nave din flota Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), construită cu o clasă de navigaţie nelimitată, a început în anul 2.000.

În 1998 a fost închiriată unui armator străin, care, după ce şi-a onorat contractul, a abandonat-o în portul Abudabi. S-a reuşit încheierea unui nou contract cu o firmă din Emiratele Arabe şi în iunie 2000, remorcherul a ajuns la Alexandria, unde a fost reţinută abuziv de autorităţile portuare egipetene", povesteşte Dorian Dumitru, şeful serviciului Investiţii din cadrul AFDJ Galaţi.


Trei luni de captivitate


O delegaţie din care a făcut parte şi Dorian Dumitru, a plecat în Egipt pentru a elibera nava şi echipajul alcătuit din 14 marinari. La destinaţie, membrii acesteia şi-au dat seama că li se pregătise o capcană, egiptenii urmărind preluarea navei pe un preţ de nimic.

După trei luni chinuitoare în care au înfruntat temperaturi de până la 63 de grade Celsius, sechestraţi sub ameninţarea armelor, marinarii gălăţeni au decis să evadeze.


Fuga din Egipt

Într-o seară, profitând de neatenţia paznicilor, au tăiat parâmele, au turat motoarele la maxim şi au ieşit din port, în marş forţat. „Era 10 septembrie, ora 20.00. În doar 90 de minute, parcă nesfârşite, am ajuns în apele internaţionale. Am fost urmăriţi şi s-a tras asupra noastră", îşi aminteşte Dumitru. După doar trei ore de marş, deoarece fusese forţat, unul din motoarele remorcherului a luat foc. „Am stat 12 ore în derivă dar am reşit să facem din două motoare unul bun. Dorinţa noastră de a ajunge în ţară era imensă. Am plâns cu toţii când am ieşit în apele internaţionale şi am scăpat de arabi", povesteşte, Marcel Tacea, cel care, de 13 ani, are grijă de puternicele motoare ale navei. Memorabila aventură lor s-a încheiat pe 18 septembrie, când au ajuns în portul gălăţean.


„Mamicu", responsabil de moralul marinarilor


Neculai Dumitru sau „Mamicu" cum i se adresează prieteneşte colegii este bucătarul echipajului de pe Perseus, de mai bine de 17 ani. Şi el îşi aminteşte emoţionat aventura din Egipt.

Ne-a povestit că pentru a le ridica moralul colegilor le-a pregătit bunătăţi. De Paşti, a colorat ouă folosind coji de ceapă, iar de ziua unui marinar, în loc de tort, a pregătit o salată boeuf pe care a scris „La mulţi ani".


A fost greu. În primul rând pentru că era foarte cald. Erau şi 63 de grade pe punte, iar în bucătărie era şi mai cald, mai ales când scoateam pâinea din cuptor ", spune bucătarul.

La revenirea lor în ţară, cei 14 marinari gălăţeni au fost primiţi aşa cum meritau: ca nişte eroi. Graţie curajului lor, Perseus este şi astăzi acolo unde îi este locul, la cheul Dunării, pregătită să intervină în situaţii limită.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite