Cum a murit la conectare „revoluţia internetului wireless“ în 800 de localităţi din România. Cererile la programul „Net gratuit pentru europeni“ au fost anulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Oficialii europeni au motivat că la selecţia de cereri „nu a existat egalitate de şanse”. Pentru furnizarea de internet wireless în localităţile din toată Europa erau alocate de către UE 120 de milioane de euro, fiind vizate circa 10.000 de unităţi administrativ-teritoriale. Procedurile vor fi reluate la toamnă.

La jumătatea lunii martie a acestui an, Comisia Europeană (CE) anunţa începutul unei adevărate revoluţii a internetului, în urma căreia zeci de milioane de europeni din circa 10.000 de oraşe şi sate din Europa urmau să aibă acces gratuit la reţele publice de net, de tip wireless, scop în care au fost alocate 120 milioane de euro din bugetul UE.

„Toţi vor beneficia de conexiune la internet, iar asta înseamnă că nu contează unde locuieşti sau cât câştigi. Astfel, ne propunem să echipăm fiecare localitate şi fiecare oraş cu acces gratuit la Wi-Fi în jurul centrelor publice până în 2020”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe site-ul www.wifi4eu.eu.

Înregistratea localităţilor care doreau să beneficieze gratuit de internet fără fir a început pe 20 martie, iar după o analiză preliminară, primele cereri de finanţare au fost primite începând cu 15 mai 2018. „Localităţile înregistrate vor putea solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU, ce vor fi distribuite pe baza principiului primul sosit, primul servit”, a precizat la începutul lui aprilie Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

„Localităţile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi. Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public”, a precizat într-un comunicat oficial sursa citată.

Măsura a trezit un entuziasm special în toate ţările europene, astfel că în mai puţin de o săptămână s-a atins pragul de 10.000 de solicitanţi admişi. Printre aceştia se află şi aproape 800 de localităţi din România. Din păcate, însă, revoluţia europeană a internetului a murit înainte de conectare. Comisia Europeană a anunţat că este nevoită să anuleze toate cererile din program pe motiv că ar fi existat nişte probleme de organizare.

„În ciuda interesului enorm de care s-a bucurat iniţiativa, interes care s-a reflectat în numărul mare de înscrieri, Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele (INEA) a Comisiei Europene a decis cu părere de rău să anuleze prima cerere de proiecte, lansată la data de 15 mai. În urma unei investigaţii aprofundate, s-a ajuns la concluzia că solicitanţii nu şi-au putut depune cererile în condiţii de egalitate din cauza unei erori tehnice”, se menţionează într-un comunicat postat pe 14 iunie 2018 pe portalul oficial www.wifi4eu.eu.

„Comisia s-a angajat să asigure o procedură bazată pe echitate şi încredere. O nouă cerere de proiecte va fi lansată în toamna lui 2018 (data exactă urmează să fie anunţată). Portalul îşi va relua activitatea de îndată ce se finalizează intervenţiile tehnice. Dacă aţi înregistrat deja o municipalitate sau o companie furnizoare de reţea Wi-Fi pe acest portal, veţi fi informat prin e-mail cu privire la redeschiderea portalului şi la data lansării următoarei cereri de propuneri. Nu va trebui să reluaţi înregistrarea. Dacă aveţi întrebări, vă rugăm să contactaţi Europe direct. Vă mulţumim pentru înţelegere”, se mai arată în comunicarea Comisiei Europene. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite