Cum a devenit Consulatul Cehoslovaciei din Galaţi casă de oaspeţi pentru Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada interbelică, la Galaţi erau douăzeci de consulate care aveau obligaţia să servească intereselor locuitorilor oraşului, care încă nu fuseseră naturalizaţi şi, pe de altă parte, să servească intereselor ţărilor pe care le reprezentau.

La Galaţi, Consulatul Cehoslovaciei a funcţionat într-un imobil situat pe strada Codreanu, astăzi strada Eroilor.
„Dacă ne uităm pe un plan al oraşului Galaţi, datat pe la 1885, observăm că pe locul clădirii în care a funcţionat Consulatul Cehoslovaciei se află teren viran, probabil grădini. Pe un alt plan al oraşului, de la 1897, unde erau trecute simboluri reprezentând diverse instituţii, precum şi personalităţi importante din acea vreme, pe partea cu numere fără soţ de pe strada Codreanu, în dreptul imobilului în care a funcţionat Consulatul Cehoslovaciei, singurul element reprezentativ şi demn de remarcat era simbolul de avocat, urmat de un număr, iar în legenda planului găsim acolo avocatul D. Ignat“, a explicat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

În 1908, pe un alt plan al oraşului Galaţi, în acea zonă a străzii Codreanu nu figura nicio construcţie. Însă vizavi, pe partea clădirii fostului Teatru de Păpuşi, pe plan figurau două mari consulate: cel al Turciei şi cel al Austro-Ungariei. De altfel, tot în 1908, pe locul unde se află actuala clădire în care a funcţionat Consulatul Cehoslovaciei (str. Codreanu nr. 7, actuala str. Eroilor) în documentele de arhivă figura un teren viran aparţinând unui oarecare Iani Hrisicos.

„În câteva cărţi poştale ilustrate de dinainte de 1910 se poate observa că acest loc viran era îngrădit cu gard de lemn, iar strada era pavată cu piatră cubică, pe fundal apărând clădirea Prefecturii. Într-o altă ilustrată din perioada interbelică, în locul gardului de lemn apare un gard cu soclu din zid, cu stâlpi monumentali din zidărie, care străjuiau poarta din fier forjat. Probabil că în această perioadă terenul a fost vândut, iar noul proprietar îşi construise deja imobilul pe care îl vedem şi astăzi şi pe al cărui nume nu îl cunoaştem încă", a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Consulatul, înfiinţat printr-un decret din 1920

În anul 1926, pe planul oraşului Galaţi, în zona străzii Codreanu figura Consulatul Cehoslovaciei exact pe locul Consiliului Judeţean de astăzi şi care se afla vizavi de Regimentul 3 Jandarmerie.

„Dacă în 1908 nu aveam repere despre un consulat cehoslovac în Galaţi, iată că în 1926 el apare reprezentat pe planul oraşului, semn că acesta a fost înfiinţat în această perioadă, după cum atestă şi un document de arhivă, o scrisoare adresată primarului din Galaţi, la 30 aprilie 1921, prin care Guvernul Republicii Cehoslovace îi comunica edilului, că prin decretul din 20 octombrie 1920, la Galaţi a fost creat un consulat pus sub conducerea domnului Francois Kaderavek, doctor în Drept. Consulatul a funcţionat ca mai toate consulatele din Galaţi, cu chirie. Singurul consulat care avea o clădire în proprietate era Consulatul Italiei", a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

De regulă, consulatele închiriau spaţiile aşa cum se obişnuia în acea perioadă, de Sfântul Gheorghe şi de Sfântul Dumitru, după care urmau să încheie un alt contract de închiriere.

„Ziarele locale abundau de solicitări de închiriere pentru spaţii în zonele centrale, în care consulatele să îşi desfăşoare activitatea. Însă izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial cu invadarea Poloniei şi Cehoslovaciei a condus la desfiinţarea acestui consulat şi ocuparea clădirii de către Consulatul Germaniei naziste, cu toate că aceasta avea deja un consulat la câţiva zeci de metri depărtare, pe strada  Holban nr. 1", a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Sediu al Casei Pionierilor, din 1953

După terminarea războiului, clădirea a intrat în posesia statului şi din anul 1953, aici a funcţionat Casa Pionierilor. Anii au trecut şi clădirea a fost transformată în casă de oaspeţi pentru Nicolae Ceauşescu.

ceausescu

„Sunt opinii separate cu privire la faptul dacă Nicolae Ceauşescu a stat sau nu vreodată aici, în timpul vizitelor la Galaţi", a explicat Marius Mitrof.

Casa de oaspeţi a funcţionat până în decembrie 1989, iar după 1990 imobilul a primit denumirea de „Casa Artei" şi a servit ca sediu al Inspectoratului Judeţean pentru Cultură din Galaţi, până în anul 2000, când clădirea a devenit sediul Consiliului Judeţean, care era de altfel şi proprietar.

A devenit monument istoric în 1992

„Ceea ce vedem astăzi din punct de vedere arhitectonic, se aseamănă foarte mult cu clădirea în care a funcţionat Consulatul Cehoslovac, singurele modificări substanţiale constând în dipariţia acoperişului care în perioada interbelică era mai înalt. Amenajarea peisagistică a condus la dispariţia unei fântâni arteziene şi a câtorva statui, precum şi a gardului, acestea din urmă fiind modificări efectuate după ce Consiliul Judeţean s-a mutat în clădirea respectivă", a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

În interior, clădirea se distinge prin holul de la intrare şi cele două saloane, astăzi săli de şedinţă, aflate de o parte şi de alta a holului. De asemenea, o scară frumoasă, din lemn sculptat duce către primul etaj.

Din punct de vedere arhitectonic, clădirea se înscrie în arhitectura specifică primelor două decenii ale secolului XX, în stilul urban.

Pentru arhitectura deosebită şi pentru faptul că în clădire a funcţionat Consulatul Cehoslovaciei, în 1992 clădirea a fost înscrisă în lista monumentelor istorice, la categoria Monumente de arhitectură.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite