Campanie de conştientizare a hărţuirii în mediul on-line. Ce este cyberbullyingul şi cum îi poate afecta pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luni, 21 mai, va fi demarată o campanie de conştientizare, prezentare, explicare şi combatere a unui fenomen tot mai prezent în şcolile din România: cyberbullyingul.

Într-o primă fază, organizatorii campaniei vor avea întâlniri cu părinţii. Copii din clasa V-VIII vor participa la mai multe ateliere de lucru, urmând să aibă loc şi o instruire a diriginţilor în a recunoaşte şi a actiona rapid în cazurile de bullying. În ultima etapă, se va organiza un concurs  de fotografie cu mesaje şi afişe antibullying/cyberbullying.

Instituţiile vizat de organizatorii campaniei sunt Poliţia Locală, Consiliul Local Galaţi, DGASPC Galaţi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. ”Pentru foarte mulţi copii interacţiunea cu alţi copii, în locuri în care supervizarea din partea unui adult este mai redusă (în curtea şcolii, pe terenul de sport, în pauze, în vestiare sau pe drumul spre casă), reprezintă o lecţie de viaţă foarte dureroasă. Toate aceste experienţe în care un copil este pus să facă anumite lucruri umilitoare pentru distracţia altor copii, este hărţuit, etichetat, ameninţat, deposedat de anumite bunuri, îşi pun amprenta asupra modului în care el se va percepe pe sine şi pe cei din jurul său. Unii dintre aceşti copii vor alege să adopte şi ei acelaşi comportament, exploatându-i pe cei pe care îi percep că sunt „mai slabi” decât ei sau mai lipsiţi de resurse (ex: nu au prieteni), alţii sunt luaţi peste picior pentru că le este frică să vorbească. Mai există şi categoria copiilor care reuşesc să îşi înfrunte frica şi cer ajutorul unui adult. Pentru că nu putem să ne însoţim permanent copiii în toate locurile în care aceştia sunt nevoiţi să meargă, mai ales la vârsta adolescenţei, este foarte important să îi invăţăm cum să facă faţă acestor situaţii”, explică George Alin Radu, unul dintre organizatorii campaniei.

Hărţuirea, cunoscută drept cyberbullying atunci când are loc pe internet, implică folosirea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi mailul, telefoanele mobile, siteurile web defăimătoare, blogurile, cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil un individ sau un grup de indivizi. Hărţuirea cibernetică poate constă în trimiterea de emailuri unei persoane care a spus că nu vrea să mai comunice cu expeditorul, emailuri care pot conţine ameninţări, remarci sexuale, incitări la ură, şicanări ale victimelor precum şi afişarea oricăror declaraţii false care au că scop umilirea victimei.

Ameninţările por fi private sau publice, pe forumuri şi grupuri de discuţie. Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe siteuri şi forumuri sau pot publica materiale în numele lor, cu scopul de a le defaima şi/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite şi emailuri de ameninţare şi hărţuire, în timp ce alţii publică bârfe şi instigă alte persoane la comportamente răutăcioase împotriva victimelor. Cyberbullyingul poate include batjocora repetată a unei persoane, trimiterea de mesaje obscene prin intermediul internetului, ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conţinând informaţii umilitoare, trimiterea de ameninţări  şi publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauza

Hărţuirea are ca efect scăderea stimei de sine şi a sentimentului de siguranţă, sentimente de frică, supărare, ruşine, refuzul copilului de a se prezenta la şcoală, creşterea anxietăţii şi a posibilităţii apariţiei tulburărilor de stres, evitarea activităţilor de grup, retragerea socială, schimbări în starea de spirit, comportament, somn sau apetit şi alimentarea prejudecăţilor ce ţin de rasă, religie şi sexualitate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite