Avem, în sfârşit, hărţi de hazard la inundaţii la nivelul fluviului Dunărea
0Acestea au fost elaborate în cadrul Proiectului internaţional Danube Floodrisk - Stakeholder oriented flood risk assessment for the Danube floodplains, desfăşurat în perioada 2010 - 2012, în cadrul căruia Ministerul Mediului şi Pădurilor (actualmente Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice) din România a fost lider de proiect, A.N. „Apele Române” fiind unul dintre parteneri.
Hărţile de hazard la inundaţii au fost produse pentru trei scenarii de inundaţii: un eveniment frecvent cu perioada de apariţie o dată la 30 de ani, un eveniment mediu cu perioada de apariţie o dată la 100 de ani şi un eveniment extrem cu perioada de apariţie o dată la 1000 de ani.
Scopul hărţii de hazard este în primul rând conştientizare a populaţiei, la care se adaugă şi alte scopuri cu caracter general: suport decizional, întocmirea planurilor de management al riscului la inundaţii, etc.
Harta de risc la inundaţii pentru fluviul Dunărea constituie documentaţia care indică pentru zonele inundabile, în diverse scenarii (la diverse probabilităţi de depăşire a debitului maxim), pagubele materiale şi umane potenţiale.
Hărţile de risc la inundaţii sunt realizate pentru fiecare probabilitate de depăşire a debitului maxim de: 0,1% (probabilitate mică de depăşire), 1% (probabilitate medie de depăşire) şi 33% (probabilitate mare de depăşire).
Harta de risc la inundaţii cuprinde delimitarea / evidenţierea zonelor actuale de risc la inundaţii (trei zone de risc - ridicat, mediu şi redus) şi prezintă pentru cele trei clase de risc (low, medium, high) pagubele economice potenţiale (industrie, agricultură/păduri, aşezări şi altele).
Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii pentru fluviul Dunărea de la izvor şi până la vărsarea sa în Marea Neagră sunt prezentate în atlasul “Danube atlas hazard and risk maps” elaborat în anul 2012, dar pot fi vizualizate şi pe site-ul dedicat proiectului, la adresa www.danube-floodrisk.eu.