Galaţi: Ofertă săracă pentru absolvenţii cu studii superioare
0Absolvirea unei facultăţi nu mai garantează în ziua de azi obţinerea unei slujbe Câteva sute de tineri gălăţeni au luat cu asalt Universitarea “Dunărea de Jos” în speranţa găsirii unei slujbe. Cu toate acestea, foarte puţini tineri s-au arătat interesaţi de locurile de muncă oferite de agenţii economici.
“Am terminat Facultatea de Istorie şi nu am găsit încă un job în domeniul meu. Am dat examen de titularizare, dar nu am avut nicio şansă. M-am uitat la ofertele de muncă şi nu cred că voi găsi nimic aici”, ne-a mărturisit Maria Grigoraş.
“Am terminat Administraţie Publică şi nu am nicio şansă să găsesc ceva în domeniu, mai ales acum când toate posturile sunt blocate”, a spus Valeria Grigore
Am întâlnit însă şi tineri ceva mai norocoşi. Octavian Anghel a terminat în domeniul inginerie mecanică şi şi-a depus CV-ul pentru un post de inginer la Arabesque. El este convins că îşi va găsi slujba dorită. “Am găsit două joburi chiar pe profilul meu. Cred că răspunsul angajatorilor va fi unul favorabil”, a spus acesta.
Cerere mare, ofertă săracă
Explicaţia pentru numărul foarte mic al agenţilor economici prezenţi la Bursa locurilor de Muncă ne-a oferit-o directorul AJOFM Galaţi, Elena Grosu. “Se pare că recesiunea afectează pe toată lumea. Cu siguranţă sunt mulţi mai mulţi absolvenţi decât locurile de muncă, dar cred că nu numai faptul de a-şi găsi un loc de muncă este important pentru ei.
Este foarte important să înveţe să se prezinte, să-şi pregătească un CV şi să facă faţă exigenţelor unui angajator”, a spus şeful AJOFM.
Pe de altă parte, specialiştii în resurse umane spun că se întâmplă adesea ca absolvenţii să emită pretenţii exagerate fără să dobândească cunoştinţele necesare domeniului respectiv. “Am primit doar şapte CV-uri, însă cei care au venit până acum nu îndeplinesc în totalitate condiţiile şi cerinţele pentru acest post. Majoritatea nu au studii tehnice. Este posibil să nu facem nicio angajare. Vom analiza CV-urile depuse şi vom vedea “, a declarat Diana Popa, specialist în resurse umane.
1.214 de şomeri cu diplomă universitară
Numărul de şomeri cu studii superioare înregistraţi în judeţul Galaţi este unul destul de mare. Una dintre explicaţiile numărărului mare de şomeri cu licenţă este faptul că multe dintre specializările universitare nu sunt croite pe cerinţele pieţei de muncă. “Anul acesta foarte mulţi tineri au terminat Facultatea de Administraţie Publică, iar toate posturile în administraţie sunt blocate în acest moment ”, ne-a spus un specialist în recrutare.
Această realitate a fost demonstrată şi de numărul mic de locuri scoase spre ocupare la această bursă de muncă, doar 58 de slujbe pentru cei cu diplomă universitară.
Pentru absolvenţii de învăţământ superior locurile de muncă vacante au fost : agent asigurări, consilier financiar, unit manager, reprezentant vânzări, agent vânzări, inginer metalurg, inginer TCM, inginer prelucrări mecanic, inginer constructor, laborant, microbiolog, inginer industrie alimentară, technician electric, agent vânzări, economist, consilier vânzări, inginer CCIA, inginer drumuri.
Pentru persoanele cu studii medii au fost disponibile următoarele locuri de muncă: şef magazine, manipulant, vânzător, şef depozit, magaziner depozit, brutar, electrician, muncitor necalificat, operator CNC, agent asigurări, reprezentant vânzări, instalator sanitar, finisor, sudor, dulgher, zidar, lăcătuş mecanic, drumar, asfaltator, consilier vânzări, agent commercial, conducător auto, casier, frizer.