Închisoare cu executare pentru un fost prefect de Galaţi. Instanţa îl obligă, în plus, la plata unor daune substanţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Galaţi a respins o cerere revizuire a sentinţei pronunţate în cazul fostului prefect Emanoil Bocăneanu, condamnat la închisoare cu executare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu.  Acesta a distrus mai multe acte din evidenţele Prefecturii Galaţi, care făceau dovada că a avizat ilegal o cerere de finanţare a unui club sportiv.

Afacerea penală în care a fost implicat fostul prefect Emanoil Bocăneanu a pornit în luna martie 2012, spun procurorii anticorupţie, când Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. 

Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat. 

Faptele amintite au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. 

“În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Emanoil Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Emanoil Bocăneanu, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate.  Astfel, Emanoil Bocăneanu a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012”, se precizează în rechizitoriul DNA Galaţi.

Pentru a şterge urmele faptelor, Emanoil Bocăneanu a sustras din evidenţele instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Sechestru pe bunuri pentru recuperarea prejudiciului

Fostul reprezentant al Guvernului la Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost pus sub inculpare ulterior de procurorii anticorupţie împreună cu Auraş Braşoveanu, preşedintele Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, trimis în boxa acuzaţilor pentru uz de fals şi înşelăciune.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat iniţial la  trei ani de închisoare cu executare pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu, după ce l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. Fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost achitat în schimb de acuzaţia de sustragere sau distrugere de înscrisuri, dar instanţa i-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 ani. 

Auraş Braşoveanu a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, dar cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pentru înşelăciune şi uz de fals. Emanoil Bocăneanu şi Auraş Braşoveanu au fost obligaţi în solidar să plătească 970.000 de lei către Primăria Galaţi în vederea recuperării prejudiciului, iar judecătorii au menţinut sechestrul pe un autoturism, marca Ford, şi un garaj cu suprafaţa de 25,73 mp, ce aparţin fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Curtea de Apel Galaţi a majorat  ulterior pedeapsa aplicată fostului prefect la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, după ce l-a găsit vinovat şi de sustragere sau distrugere de înscrisuri, pentru care l-a condamnat la un an şi 6 luni de închisoare. Complicelui său, Aurel Braşoveanu, i-a fost redusă pedeapsa la un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

În final, judecătorii Curţiii de Apel Galaţi l-au găsit responsabil pentru cele întâmplate doar pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu şi l-au obligat să plătească singur prejudiciul de 970.000 de lei creat Primăriei Galaţi. Fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a apelat la o ultimă cale de atac prevăzută de lege, revizuirea sentinţei, în încercarea de a obţine suspendarea pedepsei şi eventual o reducere a daunelor pe care a fost obligat să le plătească. Pe 6 iulie, Tribunalul Galaţi a respins cererea fostului prefect.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite