Exclusiv/Statul n-are bani ca să trimită în judecată evazioniştii
0Procurorii au abandonat în fişete sute de dosare de evaziune fiscală pentru că nu mai au cu ce să plătească expertizele contabile.Conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a însărcinat cu instrumentarea dosarelor pentru acest gen de fraudă, trei procurori, deoarece numărul patronilor trimişi în judecată s-a dublat faţă de 2009.
Procurorii gălăţeni se găsesc într-o situaţie fără precedent. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi instrumentează în prezent peste 350 de dosare de evaziune fiscală, iar de la începutul anului şi până în prezent, au fost trimişi în judecată 35 de patroni care nu şi-au plătit taxele şi impozitele către stat.
Comparativ cu 2009, se constată o dublare a numărului de administratori de societăţi comerciale trimişi în judecată.
Dosare abandonate
Conducerea instituţiei a detaşat trei procurori pentru a putea face faţă numărului mare de dosare de evaziune fiscală, dar măsura s-a dovedit inutilă.
„Am dezechilibrat alte sectoare din Parchet, detaşând procurori, pentru combaterea evaziunii fiscale, dar nu mai sunt fonduri pentru plata expertizelor contabile necesare pentru a stabilirea prejudiciului şi a vinovăţiei", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi stabileşte anual bugetele repartizate parchetelor din subordine, în funcţie de cheltuielile din anii trecuţi.
În 2010 fondurile s-au dovedit insuficiente. Dacă mai adaugăm la această situaţie şi faptul că experţii contabili locali nu mai fac faţă numărului mare de solicitări şi că Institutul Naţional de Criminalistică întârzie cu rezultatele chiar şi câte un an şi jumătate, tabloul este complet.
Astfel, declanşarea urmării penale împotriva evazioniştilor nu este posibilă. Mulţi patroni cercetaţi au intrat în incapacitate de plată, iar Finanţele nu mai au ce să execute pentru recuperarea prejudiciulor.
A rămas fără bani
Un exemplu este administratorul SC Frantech, Viorel Boriş, trimis în judecată recent pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi a sesizat Parchetul după ce a descoperit că firma a reţinut, dar nu a virat la stat, impozitele, în termenul de o lună prevăzut de lege pentru perioada 25.11.2007-25.02.2009.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproape 80.000 de lei. În faţa procurorilor, administratorul societăţii a recunoscut că nu şi-a plătit dările cătret stat, dar a susţinut că nu mai avea cum, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă societatea.