UTIL/Cât plătim în 2010 la asigurările sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotele contribuţiilor de asigurări sociale rămân la nivelul din 2009. Ele se plătesc în funcţie de venit şi condiţii de muncă.  Conform Casei Judeţene de Pensii, cea mai redusă cotă de contribuţii la fondul de asigurări sociale datorată de angajator şi angajat, este de 31,3%, valabilă pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% revin în sarcina  angajaţilor, iar 20,8% a angajatorilor.

Spre exemplu, pentru un venit minim lunar de 705 lei, valoarea totală a impozitului plătit de către cele două părţi va fi de 220 lei, în timp ce pentru un venit de 9.000 lei/ lună, suma achitată către asigurările sociale poate ajunge la 2.800 de lei.

Pentru cei care lucrează în condiţii deosebite de muncă, procentul este de 36,3% ( din care 10,5% trebuie să plătească angajaţii şi 25,8% angajatorii). Cea mai mare contribuţie la fondul de asigurări sociale va fi de 41,3% (din care 10,5% angajaţi şi 30,8% pentru angajatorii) şi va fi plătită pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Contribuţia datorată la bugetul asigurărilor de şomaj va fi de 0,5 % atât în cazul angajatorilor, cât şi în cazul angajaţilor. În schimb, contribuţia datorată la bugetul asigurărilor de şomaj de către persoanele asigurate în baza de contractului de asigurare pentru şomaj va fi de 1%.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite