VIDEO/Amenzi de 221.000 lei pentru munca la “negru”/29 de persoane depistate fără forme legale de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de muncă au depistat, în cursul săptămânii trecute,16 angajatori care foloseau 29 de persoane pentru munca la negru. Au fost controlaţi peste 100 de angajatori, în cadrul unei  acţiuni care a vizat sectoarele construcţiilor şi prestărilor de servicii personale cum ar fi frizeria, coafura, cosmetica.

Toate faptele constatate au fost contravenţii deoarece au fost găsite până la cinci persoane. Este vorba de o unitate de construcţii de Bucureşti care amenaja un spaţiu comercial cu cinci persoane fără forme legale, o intreprindere individuală în comuna Slobozia Conachi cu patru persoane, o persoană fizică în Şendreni cu trei persoane.

image

„Valoarea amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă săptămâna trecută a fost de 224.500 lei, din care 221.000 pentru munca fără forme legale. Obiectivul acţiunilor noastre îl constituie reducerea incidenţei muncii nedeclarate. Nu ne explicăm de ce, în ciuda avertismentelor lansate, un număr de 16 angajatori foloseau 29 de persoane la negru”, a spus Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi. O singură persoană care îşi desfăşura activitatea în zona de Centru a oraşului a fost amendată cu 500 de lei.

Restul persoanelor depistate muncind la negru au fost sancţionate cu avertisment. Această atitudine a inspectorilor de muncă se va schimba atunci când persoanele nu cooperează ori refuză să se identifice.

image

 „Să nu creadă că aceasta va fi relaţia noastră în permanenţă. În perioada următoare vom sancţiona cu amendă persoanele care vor munci fără contract individual de muncă”, a spus Ionel Petrea.

Au fost situaţii în care unele persoane fizice efectuau lucrări de construcţii cu prieteni, cunoştinţe şi unii angajatori foloseau ucenici. Toate aceste cazuri sunt în afara legii. Orice lucrare se face cu agenţi economici care folosesc legal forţă de muncă.

„Atenţionăm proprietarii de apartamente care execută lucrări de termoizolare a blocurilor că vor fi sancţionaţi, ca beneficiari ai lucrărilor, în care le efectuează cu persoane fără forme legale”, a mai adăugat şeful ITM.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite