VIDEO Pe ENET scrie faliment. Primăria Focşani, responsabilă de soarta în care a ajuns „fabrica de căldură”, vrea o altă societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ENET Focsani se află într-o situaţie grea
ENET Focsani se află într-o situaţie grea

În urmă cu două zile, preşedintele Consiliului de Administraţie şi alţi doi membri ai consiliului de administraţie  şi-au dat demisiile, fiind foarte probabil ca şi directorul societăţii să-i urmeze.

Primarul municipiului Focşani a recunoscut că vrea să înfiinţeze o nouă societate care să preia activitatea de termoficare din Focşani. Profitând de noua centrală termică construită din fonduri europene, care încă nu a fost pusă în funcţiune, edilii vor astfel să scape de vechea societate pe care au condus-o la faliment printr-o proastă administrare.

ENET este împovărată de datorii actuale şi istorice în sumă de 120 milioane de lei, adică peste 20 de milioane de euro.

Deputatul PNL Nini Săpunaru a spus astăzi că la 1 mai este posibil ca oraşul să rămână iar fără apă caldă.

„Singurul proiect viabil era transformarea datoriilor AVAS în acţiuni, transformarea datoriilor statului în acţiuni, transformarea în acţionar a CUP Focşani. În asemenea condiţii şi la modul cum merge în continuare nu vedem nici un viitor. E foarte posibil să rămânem de la 1 mai fără apă caldă, urmează trei-patru luni fără apă caldă, intrarea în faliment a societăţii, trecerea centralei noi şi a reţelelor pe noua direcţie din primărie”, a precizat Nini Săpunaru.

)

Societatea ENET are la momentul actual datorii de 13,7 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale, mai datorează 14 milioane de lei Rompetrol Rafinare, pentru păcură achiziţionată acum câţiva ani, dar care nu a fost plătită. ENET mai are de plată datorii istorice către AVAS, în sumă de 15,2 milioane de lei, 54 de milioane de lei către Ministerul Finanţelor Publice, în contul creditelor pentru combustibil neachitate şi 13 milioane de lei către CUP Focşani.

În urmă cu două zile, preşedintele Consiliului de Administraţie şi alţi doi membri ai C.A. şi-au dat demisiile, fiind foarte probabil ca şi directorul societăţii să-i urmeze. Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, Vasile Dobre, consideră că dacă nu se intervine de la nivel central nu se mai poate salva nimic.

„În momentul de faţă, operăm cu trei preţuri la ENET. În primul rând este vorba de un preţ de producţie care este 550 de lei/gcal, avem apoi un preţ de 390 de lei/gcal aprobat de ANRE şi avem un preţ de 240 de lei/gcal pe care îl plătesc cetăţenii. Diferenţa între 240 şi 390 de lei este subvenţionată de către consiliul local şi este în regulă, numai că rămâne diferenţa dintre 390 de lei şi 550 de lei care este pierdere planificată. Şi atunci orice s-ar face, dacă nu se intervine la nivel central şi ANRE să accepte preţul de producţie ca preţ de referinţă orice societate s-ar înfiinţa va avea aceeaşi soartă ca şi actualul ENET”, a precizat Vasile Dobre.

La rândul său, deputatul PNL Laurenţiu Ţigăeru Roşca a venit cu propunerea ca reprezentanţii Primăriei şi ai consiliului local să se întâlnească cât mai curând pentru a tranşa situaţia ENET.

„Aş dori să sugerez administraţiei locale să facă o dezbatere serioasă asupra situaţiei în care se află oraşul Focşani. Soluţia Primăriei de a băga bani, singura la care s-a apelat şi de a achita datoriile prin mărirea de capital social a fost o soluţie parţial nedreaptă, pentru că se cheltuiesc banii noştri, ai tuturor, şi ai celor care nu sunt branşaţi. Această soluţie trebuie tranşată într-un mod serios”, a precizat Laurenţiu Ţigăeru Roşca.

Mai puteţi citi:

Tudorel Trofin, viceprimar Focşani: „PSD vrea să înfiinţeze o altă societate care să administreze încălzirea oraşului, iar ENET să intre în faliment”

Criză la societatea de termoficare ENET. Preşedintele Consiliului de Administraţie şi alţi doi membri şi-au dat demisia

Conducere politică la societatea de termoficare ENET Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite