Povestea „dispariţiei misterioase“ a oaselor mareşalului Alexandru Averescu. Legenda soldaţilor veniţi să ridice sicriul
0În urmă cu zece ani s-a iscat un mare scandal legat de dispariţia osemintelor mareşalului Alexandru Averescu din cavoul de la Mărăşti, localitatea unde a condus la victorie soldaţii români în Primul Război Mondial.
Alexandru Averescu a fost comandantul Armatei Române în Primul Război Mondial, dar şi prim ministru al României în mai multe guverne. La moartea sa, în 1938, în mausoleul de la Mărăşti unde Averescu a asistat cu zece ani în urmă, alături de regina Maria şi prinţul Nicolae la punerea pietrei fundamentale a osuarului, acest erou a fost depus într-un sarcofag alături de alţi trei generali ai armatei române din Primul Război Mondial.
După aproape 70 de ani, s-a creat un adevărat mister în cazul cavoului său, după ce şeful Direcţiei de Cultură Vrancea de la momentul respectiv, Paraschiv Usturoiu, a alertat toate autorităţile că osemintele mareşalului au dispărut din cavou.
Acesta a sesizat Parchetul şi a solicitat autorităţilor verificarea dispariţiei osemintelor mareşalului, având la bază declaraţiile administratorului Mausoleului. Potrivit unor anumite declaraţii făcute de acest administrator, pe nume Tecuceanu, se spunea că rămăşiţele pământeşti au dispărut dinainte de Revoluţia din 1989, din ordinul lui Ceauşescu.
"Am înaintat către Parchet o sesizare privind verificarea dispariţiei osemintelor mareşalului Averescu din cripta de la Mausoleul Mărăşti. Nu putem intra să verificam decât cu ordin de la Parchet. Informaţiile privind dispariţia oaselor sunt de la administratorul care a avut grijă timp de 30 de ani de mausoleu, Tănăsache Tecuceanu. Acesta spune că ar fi dispărut înainte de '89, după o acţiune comandată. Se spune ca ar fi fost luat şi sicriul, care era unul special. Măcar acum se impune o reparaţie morală", declara Paraschiv Usturoiu.
Pelerinaj la sarcofag
În una din zile, împreună cu poliţişti, ziarişti, muzeografi, reprezentanţi ai Oficiului pentru Cultul Eroilor s-a descins la Mausoleu pentru elucidarea problemei osemintelor. Această vizită nu a clarificat deloc problema, întrucât în sarcofag, care părea oarecum răvăşit, posibil şi din cauza cutremurelor, a fost zărit un sicriu, ceea ce i-a determinat pe anchetatori să stopeze căutările, fără să mai insiste în verificarea sicriului.
Reprezentantul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, care răspundea de problematica mormintelor de război, nu a putut garanta că osemintele mareşalului se află în acel sicriu, având însă certitudinea că în timp s-a umblat la sarcofag.
“Capetele de leu care ornau părţile laterale nu mai erau la locul lor. Din păcate, prea multă lume a umblat la placă. Am deplina certitudine, este sicriul înhumat aici in 1938, chiar la inaugurarea mausoleului. Mi-e foarte greu să fac supoziţii cu privire la existenta în sarcofag a osemintelor mareşalului Averescu", s-a exprimat atunci reprezentantul de la Cultul Eroilor.
Declaraţia acestuia nu l-a convins pe şeful de la Cultură, care a formulat plângere chiar la procurorul general al României, nu numai cu privire la dispariţia osemintelor, ci şi la obiectele mareşalului din criptă, unul dintre acestea fiind bastonul său de mareşal, din aur masiv.
Parchetul a dat atunci un răspuns evaziv, mergând pe supoziţii.
"Este greu de acceptat măcar şi ideea că cineva ar fi putut îndepărta capacul sarcofagului (fără utilaje speciale care însă nu pot fi introduse în incinta mausoleului), având în vedere greutatea acestuia (peste 2 tone)", au scris procurorii în rezoluţie, care au respins ca neîntemeiată plângerea.
Nici astăzi, după atâta tevatură, nu s-a făcut lumină în acest caz, localnicii din Mărăşti continuând să creadă în poveştile custodelui Mausoleului, care le-a povestit personal cum au venit soldaţii într-o seară şi au ridicat sicriul. Oamenii sunt convinşi că atunci când au loc depuneri de coroane de flori şi comemorări autorităţile se închină nu la un mormânt, ci la un sicriu gol.
Sarcofagul mareşalului Alexandru Averescu şi criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu din Mausoleul de la Mărăşti sunt vizitate anual de mii de turişti.
“Aceste cripte sunt construite la o adâncime de circa 6 metri, în formă de E, luat de la cuvântul Evanghelie. Se coboară în respectivele cripte câteva trepte, într-o mare sală bogată în sculptură cu diferite motive luate din istoria biblică. În faţă, spre răsărit, se ridica un mic altar, în fundul căruia este un basorelief reprezentând pe mântuitorul Isus Christos pe cruce, iar pe capul lui cade o puternică rază de lumină a soarelui, ce îl scoate în relief, impresionându-te adânc. În faţă, o criptă mare cu două sarcofage, cu patru firide rezervate ofiţerilor superiori, comandanţi de mari unităţi, apoi o firidă mare în care se vor pune, în mici sicrie de metal, osemintele ofiţerilor identificaţi, iar în mijlocul sălii mari un mare sarcofag rezervat, cât mai târziu, trupului fostului comandant al armatei victorioase de la Mărăşti, Alexandru Averescu”, ne spune istoricul Florin Dârdală.