Focşani: Adrian Alaci este antrenorul marilor campioni la tir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROFIL: NĂSCUT 04 .04. 1943 STUDII Şcoala de Antrenori OCUPAŢIE Antrenor la secţia de tir a CS Unirea Focşani FAMILIE Căsătorit Printre multele performanţe acumulate, Alaci este “răspunzător” de faptul că doi focşăneni au ajuns printre cei mai buni trăgători ai planetei

 
Alin Moldoveanu şi Olimpiu Marin sunt doi dintre elevii lui Adrian Alaci care au participat al Jocurile Oimpice de la Barcelona şi Beijing. Cei doi sportivi au reuşit să ia medalii la Campionatele Mondiale şi Europene pentru CS Unirea Focşani, lucru care i-a adus în prim-planul tirului mondial în proba de puşcă 60 de focuri aer comprimat.


Datorită rezultatelor pe care sportivii săi le-au obţinut în marile competiţii internaţionale, profesorul focşănean Adrian Alaci a fost timp de patru ani selecţionerul Lotului Olimpic de tir al României.

Rezultatele cele mai prestigioase au fost obţinute la Campionatele Mondiale, Europene, dar şi la Olimpiada de la Beijing.
Un titlu de vicecampion mondial, o medalie de bronz, cinci medalii de aur la Cupele Mondiale de la Paris, Munchen, Praga, Marsillia şi Varşovia, dar şi un loc patru la Jocurie Olimpice, toate cucerite de Alin Moldoveanu, sportivul numărul unu al Vrancei de mai mulţi ani.


Adrian Alaci are mentalitate de învingător şi un caracter extraordinar. Chiar dacă nu a fost un mare sportiv, Adrian Alaci este unul din imenşii oameni care s-a dedicat cu trup şi suflet sportului.

A câştigat două Cupe ale României

De 36 de ani este în prim-planul tirului românesc. A modelat zeci de generaţii de sportivi, munca sa asiduă fiind apreciată de lumea sportului de la noi şi nu numai. A fost sportiv de performanţă doar cinci ani, între anii 1968 şi 1973.

A câştigat de două ori Cupa României la individual la puşcă, iar în 1973 a hotărât să se apuce de antrenorat.
Este maestru emerit al sportului, titlu pe care l-a primit datorită performanţelor de excepţie pe care le-a avut în bogata sa carieră:

“Am simţit că pot face mai multe ca antrenor şi nu m-am înşelat. De 36 de ani sunt în slujba sportului. Mi-a plăcut acest sport de când eram mic şi mi-am dorit să fac pentru Vrancea rezultate importante în competiţiile interne şi internaţionale. Încă din primul an am avut câte un campion naţional sau un câştigător la o competiţie de prestigiu”, îşi rezuma antrenorul marea sa pasiune.

“M-a ajutat Dumnezeu să formez mai mulţi sportivi care au adus României rezultate de excepţie. Olimpiu Marin, Alin Moldoveanu, Daniela Toader, Adrian Huzună şi Tonel Toader, sunt numai câteva nume care au adus mule medalii de la concursurile importante ale lumii”, povesteşte Adrian  Alaci despre vasta sa carieră de antrenor.



Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi mulţumit de ce aţi realizat în cariera dumnevaostră?

E greu să ai sportivi care să ia un titlu naţional, dar să mai cucereşti medalii la Campionatele Mondiale, Europene sau Olimpiadă. Niciodată nu m-am mulţumit cu puţin şi asta i-a mobilizat pe elevii mei. Tot timpul le-am spus că pentru locul al doilea nu se cântă imnul naţional.

De ce credeţi că sportul vrâncean nu mai are campionii de ală dată?

Pentru că niciodată nu a fost sprijinit financiar aşa cum a trebuit.Nu poţi să faci mare performanţă fără a avea un buget stabil. Noi, românii suntem obişnuiţi să plecăm din nimic şi să ne batem cu marile forţe ale lumii.

Ce-i place

“Sportul a fost şi va rămâne marea mea pasiune. Am mare respect pentru oamenii care nu au două feţe. În multe domenii personajele din viaţa reală sunt duplicitare. Sportul te învaţă să treci şi peste momente mai puţin fericite şi te formează să ai caracter”

Ce nu-i place

“Să nu-i văd pe mincinoşi. Promisiunile deşarte, mai ales din partea oamenilor care conduc pentru o bună parte destinul unei societăţi. Nu mi-au plăcut niciodată oamenii fără coloană vertebrală care nu au avut curajul să sună pe nume lucrurilor”
 

 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite