Cel mai mare producător de vinuri ecologice din Europa de Est: „Toată arta în acest domeniu este ca vinul să aibă gustul boabei de strugure“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Via ecologică
FOTO Via ecologică

Compania Senator Wine din Vrancea deţine o plantaţie de 250 de hectare de vie ecologică în podgoria Însurăţei, din judeţul Brăila.

Fraţii George şi Lucian Neacşu, care deţin compania Senator Wine, au în proprietate 800 de hectare  de plantaţii de viţă de vie, în Vrancea, în podgoriile Panciu, Odobeşti şi Coteşti, dar şi în judeţele Brăila, Vaslui şi Caraş Severin.

Cea mai valoroasă, pretenţioasă şi costisitoare plantaţie este cea de la Însurăţei, din judeţul Brăila, acolo unde există cea mai mare suprafaţă de vie ecologică din Europa de Sud-Est, respectiv 250 de hectare.

Afacerea cu viţă de vie ecologică este una foarte riscantă, mai ales din cauza condiţiilor meteo şi foarte puţini întreprinzători şi-o permit, dar Lucian Neacşu, care este un pasionat al vinurilor de calitate, a îndrăznit să o pună pe picioare, fapt unic în ţară. Via ecologică înseamnă de fapt o plantaţie unde nu se aplică tratamente chimice pentru rezistenţa plantelor, ci se bazează pe stropitul viei cu sulfat de cupru, aşa numita zeamă bordeleză, cum practicau bătrânii noştri acum 100 de ani. De asemenea, şi solul este unul foarte important pentru plantă.

FOTO: Lucian Neacşu este mândru că este cel mai important producător de vinuri bio

plantatie vie ecologica

“Până să producem prima recoltă de struguri ecologici, în 2010, am avut o perioadă de trei ani de conversie a viei, pentru eliminarea reminescenţelor. A trebuit să facem echilibrarea ecosistemului, a microorganismelor din sol. Noi nu arăm via, ci iarba o lăsăm să crească şi apoi o tocăm. Se face analiza solului an de an de către o firmă din Germania care ne monitorizează, totul fiind foarte strict în acest domeniu, unde nu ai voie să greşeşti, că altfel nu îndeplineşti cerinţele pentru piaţa bio.  Totul este controlat şi verificat la sânge. Costul cu îngrijirea unei astfel de vii este cel puţin dublu decât la o vie obişnuită. Producerea unui litru de vin ecologic ne costă în jur de 7 lei”, ne spune Lucian Neacşu.

plantatie vie ecologica

În timp ce viticultorii obişnuiţi produc şi 20 de tone de struguri la hectar, în ferma familiei Neacşu  lucrurile stau total diferit, recolta fiind de două tone de struguri la hectar. Specialiştii au grijă ca singurii struguri care pot rămâne pe butuc să fie cei cu potenţial maxim.

“Toată viţa lucrează pentru acel strugure. Toata arta în acest sector bio este ca vinul să aibă gustul boabei de strugure. Eu ţin foarte mult ca vinurile mele să fie mai sănătoase decât celelalte. Vinul trebuie să fie un produs care ajută organismul. Chiar mă sumă prietenii şi-mi spun că nu i-a durut deloc capul după ce au băut vinul meu în cantităţi mai mari. Am studiat tot ce înseamnă bio, pentru că am vrut să fac ceva singular şi unic şi zic eu că am reuşit, punând în valoare toate soiurile româneşti, respectiv Fetească Neagră, Băbească Neagră, Cadarcă, Zghihară, Fetească Regală, Şarbă, Tămâioasă Românească sau Busuioacă de Bohotin, soiuri pure româneşti”, ne mai spune Lucian Neacşu.

plantatie vie ecologica

Pe lângă plantaţia în sine, tehnologie este iar una extrem de importantă în obţinerea vinurilor bio, investiţiile în echipamente de ultimă generaţie asigurând un standard ridicat a calităţii.

“Drumul recoltei până la îmbuteliere este ghidat de pasiune. Principalele pieţe de desfacere a vinurilor ecologice sunt cele din Rusia şi China, dar şi Japonia, Australia, Europa. Avem un hectar cultivat cu Băbească Gri, iar tot vinul îl livrăm în Japonia. Vinul <<Secolul 13>> este brandul de vârf pe piaţa bio , dar foarte bine se vând cele din gama <<Omnia>>, <<Hereditas>>, <<Castelul Hunedoara>>, <<Monşer>>, <<Cuza Vodă>>. Sunt un tradiţionalist convins”, precizează Lucian Neacşu.

plantatie vie ecologica

Acesta este foarte mândru că vinurile sale au ajuns să fie în centrul atenţiei la Ambasadele Americii şi Chinei, care cumpără în permanenţă pentru întâlnirile de protocol.

Producţia de vinuri bio a firmei Senator Wine depăşete 1,5 milioane de sticle pe an. O sticlă de vin ecologic produsă de firma Senator Wine, care poate fi găsit în marile supermarket-uri din România, ajunge să coste de la 15 lei şi până la 40 de lei.

plantatie vie ecologica


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite