Alcool de contrabandă cu cisterne în care se transporta lapte pentru copii. Cine este omul de afaceri condamnat la 13 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Jitea
Liviu Jitea

Liviu Jitea, un om de afaceri care are monopol de mai mulţi ani în Vrancea pe programul "Laptele şi cornul", a fost condamnat la 13 ani pentru contrabandă cu alcool.

În Vrancea, programul Laptele şi cornul este, încă de la înfiinţarea sa, acum mai bine de 15 ani, în timpul guvernării Năstase, o afacere eminamente locală.

Produsele sunt distribuite de firmele unor afacerişti potenţi din judeţ. Unul dintre acesta este Liviu Jitea, patronul fabricii de produse lactate Vranlact, condamnat în urmă cu câteva zile la o pedeapsă record, de 13 ani de închisoare cu executare, pentru contrabandă cu alcool. Decizia nu este definitivă, dar faptele pentru care este învinuit Liviu Jitea sunt extrem de grave.

În ultimii şase ani, Jitea a încasat peste 23 de milioane de lei de la Consiliul Judeţean Vrancea pentru distribuţia în şcoli a produselor lactate. În ciuda procesului penal, firma lui Jitea s-a înscris din nou, şi în vara anului 2019, la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Vrancea, unde miza este un contract de 11,6 milioane de lei, tot în cadrul acestui program, valabil pentru următorii patru ani şcolari.

Contractul se află în faza de licitaţie şi firma lui Liviu Jitea ar putea să nu aibă nicio concurenţă, cum s-a întâmplat în toată perioada de când se ocupă de acest program. De program vor beneficia aproximativ 35.000 de preşcolari şi elevi de la clasele I-VIII, care vor primi un păhărel de 200 mililitri de lapte sau iaurt timp de 107 zile în cursul unui an şcolar.

Liviu Jitea a fost în trecut unul dintre puţinii vrânceni prezenţi în Topul Forbes, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro în 2013, an în care au început problemele penale pentru el. În martie 2013, Jitea a fost arestat pentru contrabandă cu alcool prin intermediul firmei SC Trust LF Trade SRL, aflată în proprietatea omului de afaceri. Procurorii l-au acuzat că a creat o reţea prin care intermediul căreia reuşea să evite plata taxelor şi impozitelor, provocând un prejudiciu statului de aproape 15 milioane de euro.

Practic, din investigaţia procurorilor a reieşit că, în interiorul fabricii de alcool, Jitea mai avea o altă fabrică paralelă, unde producea şi valorifica alcool fără documente. Anchetatorii au arătat că utiliza capacităţile de producţie ale firmei sale pentru a obţine mari cantităţi de alcool, pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale Vranlact, după care să le valorifice. De altfel, în urma flagrantului realizat de procurori, s-a găsit o cisternă de colectat lapte plină cu alcool, cu care se făcea contrabanda.

La vremea respectivă, procurorii au pus sechestru şi pe activele firmei Vranlact, implicată în distribuţia laptelui elevilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite