Preţul căldurii, la mâna judecătorilor
0Conslierii locali au stabilit ca focşănenii racordaţi la sistemul centralizat să plătească 270 de lei gigacaloria, în loc de 203 lei cât era până acum.
Majorarea preţului gigacaloriei în municipiul Focşani a fost decisă de Consiliul Local încă de la începutul verii. Hotărârea nu a primit însă aviz de legalitate din partea Prefecturii Vrancea.
Juriştii instituţiei au argumentat că majorarea cu 30% încalcă legile care reglementează activitatea serviciilor de utilităţi publice. Ei au invocat şi faptul că o creştere substanţială a preţului gigacaloriei a avut loc şi în luna noiembrie a anului trecut. Cum reprezentanţii Primăriei nu vor să facă pasul înapoi şi să renunţe la noul tarif de 270 de lei pe gigacalorie, problema va fi tranşată de judecători.
„Vom merge în instanţă. Utilizatorii nu îşi mai pot permite consumul de căldură şi apă caldă. Şi atunci despre ce igienă, sănătate, nivel de trai, calitate a vieţii şi protecţie socială mai poate fi vorba?“, spune retoric subprefectul Sorin Hornea.
Preţul căldurii îngheaţă
Reprezentanţii Primăriei sunt convinşi că nu au încălcat legea. „Este delicat, pentru că dacă se ajunge în instanţă, gigacaloria va rămâne pe durata procesului la nivelul de dinainte de majorare, respectiv 203 lei. O astfel de situaţie a avut loc şi la Timişoara, iar instanţa de acolo a stabilit că hotărârea Primăriei este legală, oamenii fiind nevoiţi să plătească retroactiv diferenţa de preţ“, a precizat Eduard Corhană, secretarul Primăriei Focşani. Edilii mai spun că bugetul municipalităţii este insuficient pentru a suporta diferenţa de preţ, până la 400 de lei, cât este preţul de producere a gigacaloriei.