În „Provincia Europeană Vrancea” sărăcia se întinde ca pojarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii fac cozi la ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană
Oamenii fac cozi la ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană

În Vrancea, numărul beneficiarilor este extrem de mare: 61.399 de persoane la o populaţie de circa 340.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că peste 18 % dintre cetăţeni trăiesc din mila Uniunii Europene o bună perioadă de timp.

- Începând cu data de 19 august 2013, şi în Vrancea se distribuie alimente persoanelor sărace, în pachete preambalate. Contravaloarea produselor este achitată de Uniunea Europeană, în cea mai mare proporţie, dar şi de către Guvernului României, prin ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Se distribuie făină, mălai, zahăr, miere, paste făinoase, ulei, roşii în suc propriu, zacuscă, conservă de porc, iar produsele nu pot fi revândute. În Vrancea, numărul beneficiarilor este extrem de mare: 61.399 de persoane la o populaţie de circa 340.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că peste 18 % dintre cetăţeni trăiesc din mila Uniunii Europene o bună perioadă de timp.

Sărăcia în „Provincia Europeană Vrancea” se întinde ca pojarul de la un capăt la altul al judeţului, dar în privinţa distribuirii ajutoarelor alimentare sunt diferenţe mari între localităţi. De exemplu, dacă la Focşani sunt 6757 de beneficiari, la Mărăşeşti -1541, Sl. Bradului -928, Chiojdeni -803, Homocea -734, în comune precum Gologanu sunt numai 4 beneficiari, Goleşti -7, Bilieşti -8, Milcovul şi Cîmpineanca -10, Vînători- 13, Răstoaca -23.

Trebuie menţionat că acele comune cu număr mare de beneficiari au pe teritoriul lor mulţi locuitori de etnie romă, în vreme ce comunele cu cei mai puţini beneficiari sunt limitrofe municipiului Focşani, ceea ce arată că ţăranii muncesc pământul şi nu stau cu mâna întinsă la pomană.

Pe de altă parte, se observă că sărăcia se extinde la oraşe, unde au dispărut zeci de mii de locuri mii de locuri de muncă, exemple în acest sens fiind oraşele Focşani şi Mărăşeşti, unde sunt şi mulţi pensionari cu pensii mici, sub 400 lei,  care nu le ajung pentru traiul zilnic.

În Vrancea, pensia medie de asigurări sociale de stat este de 667 lei, iar cea pentru agricultori este de 326 lei, printre cele mai mici din România.

Ajutorul în alimente de la UE nu este singura formă de sprijin a populaţiei sărace. În 2011, Guvernul de atunci a adoptat HG nr. 927/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 685 din 27 IX 2011, privind Coşul de solidaritate, hotărâre pe care actualul guvern nu o mai respectă, deşi actul normativ nu este abrogat şi nici prorogat. Neaplicarea legii afectează câteva milioane de săraci.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Bătaie pe ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană

FOTO VIDEO Constantin Crăciun, „Ţăranul Sărac” din Cîmpineanca, şi-a aruncat producţia de struguri la lighioane

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite