Patriarhia Română nu este de acord cu deshumarea osemintelor lui Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul oraşului vrea să aducă osemintele lui Mihai Viteazul la Craiova
Primarul oraşului vrea să aducă osemintele lui Mihai Viteazul la Craiova

Lia Olguţa Vasilescu, primarul oraşului Craiova, a declarat că vrea să aducă osemintele lui Mihai Viteazul în Bănie. Patriarhia Română se pune acestui lucru şi susţine că Voievodul martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mânăstirea Dealu.

Lia Olguţa Vasile a mai declarat că vrea la Craiova să se organizeze şi zilele ''Mihai Viteazul''. Primarul Băniei vrea să aduc osemintele domnitorului în Bănie ''Îi rog pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, pe domnul prefect, pe Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu să reuşim să aducem la Craiova osemintele lui Mihai Viteazul. De asemenea, vreau să avem şi zilele “Mihai Viteazul” la Craiova”, a declarat primarul oraşului pe data de 24 ianuarie.

Istoricii susţin că după ce Mihai Viteazul a fost ucis la Câmpia Turzii, capul lui a fost luat de boierii Buzeşti şi dus la Mânâstirea Dealul, la Târgovişte, iar trupul i-a fost îngropat de secui pe locul asasinatului.

 Alţi istorici susţin că trupul voievodului a fost adus la catedrala de la Alba Iulia.

“După tragica şi martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, aşa cum afirmă întreaga noastră istoriografie, corpul i-a rămas la locul asasinatului, fără a se cunoaşte, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul şi adus, în anul 1603, la Mânăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Ţării Româneşti. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj naţional pentru toţi românii. De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută. Doar în timpul Primei Conflagraţii Mondiale a fost mutată, pentru o scurtă perioadă, în Moldova, pentru a nu fi profanată, deoarece acolo se retrăsese familia regală şi guvernul ţării. În anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante a fost readusă la Mânăstirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca <<niciodată această preţioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul locaş în care a fost depusă>>”, explică Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.

''Capul Voievodului martir Mihai Viteazul trebuie să rămână pe veci la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la început, şi a intrat în conştiinţa naţională ca loc de veşnică odihnă a voievodului martir'', au mai spus reprezentanţii Patriarhiei Române.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite