Factori care ne fac să ne pierdem atenţia. Cum ne ajută meditaţia să ne recâştigăm concentrarea în timp record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meditaţia ne poate ajuta să ne recăpătăm puterea de concentrare FOTO 123 RF
Meditaţia ne poate ajuta să ne recăpătăm puterea de concentrare FOTO 123 RF

Tot mai mulţi factori din jurul nostru ne distrag atenţia şi ajungem într-un punct în care nu ne mai putem concentra absolut deloc şi abandonăm într-o secundă lucruri importante pe care ar trebui să le rezolvăm. Specialiştii susţin că putem învăţă să ne resetăm creierul în momentul în care ajungem într-o astfel de situaţia.

Reţelele de socializare ne distrag cel mai mult atenţia şi sunt considerate un factor destul de perturbator în ce priveşte concentrarea indiferent de situaţie. Psihologii ne sfătuiesc ca măcar câteva ore să încercăm să ne abţinem de la internet, iar astfel putem evita lipsa de concentrare.

„În momentul în  care suntem la muncă este bine să evităm reţele de socializare, iar telefonul trebuie să fie dat pe silenţios, iar astfel vom observa că lipsa de concentrare nu dispare. Creierul poate să fie concentrat doar la un singur lucru, însă atunci când încercăm să facem mai multe lucruri odată cu siguranţă ne distragem atenţia de la cea ce este important şi ajungem să nu mai putem realiza absolut nimic până la capăt, iar toate lucrurile importante să fie rezolvate doar pe jumătate. Şi stresul ne poate distrage atenţia din cauza durerilor de cap şi durerilor musculare, iar astfel putem deveni neproductivi“, a precizat Marinela Tudor, psiholog.

Ce trebuie să facem pentru nu ne pierde lipsa de concentrare:

-Oboseala, plictiseala, stresul, sunt trei factori importanţi care ne pot distrange atenţia, iar pentru a evita astfel de situaţii este bine să facem din pauză un aliat şi să învăţăm să ne resetăm creierul. 

-Este bine să învăţăm să ne organizăm, iar dacă avem mai multe sarcini de îndeplinit într-o singură zi  trebuie să ne gândim pe care trebuie să o rezolvăm prima.

-În momentul în care ne pierdem concentrarea este bine să schimbăm peisjaul sau încăperea pentru că uneori creierul asociază oboseala cu biroul.

-În momentul în care suntem într-o şedinţă este bine să fim cât mai implicaţi pentru a nu intra într-o stare de visare şi să ne pierdem concentrarea de la ceea ce este cu adevărat important. 

-În momentul în care simţim că ne-am pierdut lipsa de concentrare este bine să alegem să citim o carte.

Uneori credem că ne piedem timpul, dar vom observa că în jumătate de oră creierul nostru s-a resetat şi putem să ne desfăşurăm toate activităţile conform planului stabilit.

Psihologii au mai precizat că persoanele nefericite sunt mai predispuse la apatie, iar acest lucru cu siguranţă ne distrage atenţia. Este bine să încercăm să discutăm cu un prieten despre problemele care ne apasă, să scriem un jurnal sau să facem o listă cu lucrurile care ne îngrijorează, iar astfel vom face primul pas pentru găsirea unei soluţii. „Meditaţia este soluţia care ne poate ajuta să depăşim anumite situaţii şi să scăpăm mult mai uşor de lucrurile care ne distrag atenţia. După două luni vom observa că lucrurile se vor îmbunătăţi şi vom avea o putere mult mai mare de concentare“, a mai spus Marinela Tudor, psiholog.                                

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite