Ce secrete ascund aluniţele şi când devin periculoase. Semnele care trădează existenţa cancerului de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aluniţele sunt tumori benigne (necanceroase), însă medicii ne recomandă ca măcar odată pe an să mergem la control de rutină la dermatolog. Acestea pot apărea în momentul în care ne expunem la soare frecvent, dar şi din cauza anumitor afecţiuni interne.

În momentul în care la suprafaţa pielii putem număra peste 50 de aluniţe trebuie să ştim că putem vorbi de un risc mai crescut de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

„Cu cât avem mai multe aluniţe, mai mari şi mai atipice, cu atât trebuie să fim mult mai atenţi. În momentul în care observăm că îşi schimbă culoarea acest lucru trebuie să ne alarmeze. Aluniţele apărute după vârsta de 18 ani se încadrează în riscul de precanceere sau cancere cutante. Este bine de ştiut că apar pe zonele expuse cel mai des la soare (braţe, spate, gât. faţă şi urechi)”, a spus medicul dermatolog Daniel Vlad.

Cum apar aluniţele?

Specialiştii au mai precizat că aluniţele apar atunci când se formează o aglomerare de melanocite, iar aceste celule produc melanina un pigment care dă culoare pielii. „În momentul în care observăm orice modificare de dimensiune, culoare, textură, că se produc sângerări sau ne jenează ori ne mănâncă, se descuamează sau creează orice altă senzaţie, ar trebui să mergem la dermatolog. Numărul persoanelor care au aluniţe cancerigene a început să crească din păcate de la an la an. Melanomul poate fi fatal, dar în acelaşi timp poate fi tratat şi prevenit”, a mai spus dermatologul Daniel Vlad.

Medicii le recomandă persoanelor care care prezintă în familie antecedente de melanom malign, celor care lucrează în aer liber, persoanelor care prezintă un număr mare de aluniţe pe corp să meargă periodic la control. 

Cum ne dăm seama dacă aluniţele sunt maligne:

-Trebuie să ne uităm atent dacă jumătate din aluniţă este diferită de celalaltă.

-Culoarea neuniformă şi marginile slab definitie ne indică faptul ă acestea sunt maligne.

-Modificarea diametrului, a formei şi a reliefului leziunii ne arată clar că exsita posibilitatea ca aluniţele să fie maligne.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite