Craiova: Oltenii se ghiftuiră la Sărbătoarea Vinului
0Ospăţul se făcu numai cu bucate tradiţionale româneşti şi bulgăreşti, pregătite după reţete bătrâneşti.
De la saramură oltenească, până la iuţică bulgărească, găseai azi pe mesele întinse în parcul din Bechet. Nelipsitele sarmale, învelite în foi de viţă sau de varză, au umplut castroane de lut încăpătoare, iar pe lângă ele aşezaseră gospodinele câte o mămăligă, asmă şi turte copate-n ceaun. „Ne place saramura, aşa că am făcut şi noi cu peşte şi pasăre de curte“, zise olteanca Maria Camareica. De toată lauda a fost şi puiul umplut cu mere şi gutui, preparatul Floricăi Tulitu, dar şi puiul copt pe pâine, cum cică se face doar prin Bechet. Cine-a vrut iahnie sau urzici, asta a primit, căci bătrâna a avut grijă să le pună pe masă. Piftia călărăşenilor le-a deschis oltenilor apetitul pentru Crăciun.
Băileştiul a pus pe masă doar bucate pregătite de bărbaţi: sarmale de post, tocană de oaie, iahnie, brânză veche şi sărată că să meargă zaibărul.