Craiova: Soldaţi voluntari au jurat astăzi credinţă patriei
026 de tineri, dintre care trei fete, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, au depus în această dimineaţă jurământul militar, la Batalionul Instrucţie Comunicaţii şi Informatică „Fraţii Buzeşti“.
Cei 26 de soldaţi voluntari s-au instruit timp de opt săptămâni în cadrul batalionului, iar pentru ei urmează aproape două luni de specializare. La ceremonial au participat cadre militare active, în retragere sau în rezervă, autorităţi locale şi judeţene, preoţi, precum şi familiile soldaţilor. După rugăciune şi depunerea jurământului, prin care s-au angajat că vor apăra ţara chiar cu preţul vieţii, au primit şi confirmarea „prin voia voastră, cu ocrotirea lui Dumnezeu, v-aţi legat pe viaţă de ţară“.
Pentru câteva momente, emoţiile, dar şi căldura au scos din rândul proaspeţilor militari una dintre fete. A fost pusă pe picioare cu apă şi s-a alăturat rapid camarazilor ei.
De emoţii n-au fost scutiţi nici apropiaţii soldaţilor.
„Mi-am adus aminte cum a fost şi pentru mine, când aveam 19 ani, intrarea în armată. Fiului meu i-a spus mereu poveşti despre cariera mea militară, chiar l-am încurajat în alegerea făcută. Nu de foame a ales armata, pentru că familia noastră stă bine financiar, ci pentru că i-a plăcut, a fost dorinţa lui“, a mărturist Viorel Ghiţă, fost maistru militar, tatăl unuia dintre soldaţii voluntari (23 ani). Băiatul este student în penultimul an la Inginerie alimentară.
Mama unui alt soldat (19 ani), proaspăt absolvent de liceu, susţine că fiul ei şi-a dorit foarte mult armata. „Sigur că l-am susţinut. Iniţial noi i-am recomandat să aleagă poliţia sau jandarmeria, dar aşa a vrut el. Este şi un loc sigur de muncă“, a spus Emilia Simulescu.
Maria s-a declarat mândră de cumnata ei Gerogiana, studentă la „Dimitrie Cantemir“ în Bucureşti, că face în sfârşit ce i-a plăcut cel mai mult. Atrasă de haina militară, a apucat pe drumul ostăşiei şi fiica Rodicăi Ispas.
După acordarea Diplomei de Exceneţă şi titlului de Camarad de Onoare generalului de brigadă în retragere Iovănel Bujor, oaspeţii au făcut un tur al batalionului, putând vedea de la aparatură din anii ’40, ’60, uniformă militară din perioada interbelică, până la tehnică modernă şi săli de specialitate proaspăt renovate.
După ce vor încheia perioada de instrucţie în cadrul Batalionului Instrucţie Comunicaţii şi Informatică „Fraţii Buzeşti“, cei 26 de soldaţi voluntari vor fi repartizaţi în unităţi militare.