Craiova: Angajatori de top, disponibilizări în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj a acordat aseară distincţii celor mai bune firme doljene în 2008. În top se regăsesc societăţi care s-au confruntat cu grave probleme financiare în 2009 sau au fost nevoite să facă disponibilizări masive.

Invitaţii cărora le-a revenit aseară sarcina de a acorda premiile de excelenţă nu au mai prididit cu laudele la adresa firmelor care au învins criza. Pe rând, prefectul de Dolj Eugen Georgescu, viceprimarul Craiovei Mărinică Dincă şi preşedintele Camerei de Comerţ, Ioan Vigaru, au felicitat societăţile care s-au ţinut tari anul trecut în faţa situaţiei grele de pe piaţă. „Topul de anul acesta vine să confirme că economia doljeană funcţionează, iar competiţia este acerbă. Firmele care se regăsesc anul acesta în top reprezintă exemple viabile pentru celelalte societăţi din judeţ“, a spus Ioan Vigaru. Situaţiile financiare de invidiat nu s-au menţinut însă, pentru multe dintre firmele care au urcat aseară pe podium, şi în 2009.

Disponibilizări pe bandă rulantă

Una dintre firmele premiate, care a obţinut locul întâi la categoria întreprinderi mari pe domeniul industriei alimentare, este Pan Group, firmă împotriva căreia s-a început executarea silită pentru datorii către buget. Producătorul din panificaţie are restanţe de 2,7 milioane lei la bugetul de stat, de 1,5 milioane la asigurările sociale şi de 591.000 lei la cele de sănătate. O altă societate distinsă aseară este Complexul Energetic Craiova care a disponibilizat anul acesta 150 de oameni şi şi-a trimis în şomaj tehnic toţi angajaţii din cauza scăderilor la vânzările de energie. Tot în categoria firmelor cu probleme se încadrează şi Elpreco, producătorul de materiale de construcţii din Craiova fiind nevoit să disponibilizeze anul acesta 30% din angajaţi pe fondul scăderii masive a vânzărilor. Elpreco a primit aseară premiul întâi la clasa întreprinderilor mari pe domeniul industriei de profil.

CEZ, prima la profit şi premii

O altă firmă, premiată aseară chiar cu distincţie de excelenţă pentru că s-a clasat pe unul din primele trei locuri la topul organizat în ultimii trei ani, este Reloc. Societatea care se ocupă de întreţinerea şi modernizarea locomotivelor, a disponibilizat în vară peste jumătate din cei 800 de angajaţi pe care îi avea. Chiar dacă se numără printre firmele cu cel mai mare profit din Dolj şi una din primele pe ţară, CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, care au primit aseară laurii în competiţia marilor întreprinderi din domeniul energetic, au disponibilizat şi ele personal în 2009. Este vorba de 87 de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă în noiembrie, în timp ce alte zeci au plecat din companie, după ce serviciul de citire al contoarelor la consumatori a fost externalizat.

Au existat însă, printre societăţile premiate aseară cu diplome şi trofee, şi firme care sfidează criza. În ciuda greutăţilor din piaţă, întreprinzători mai mici sau mai mari din judeţ au dovedit că pot face afaceri chiar dacă mediul nu e tocmai prielnic. Aproape 400 de societăţi grupate pe şase domenii de activitate şi cinci clase de mărime au urcat aseară pe podiumul firmelor cu cele mai bune rezultate financiare pe anul trecut. Printre criteriile care au stat la baza clasificării se numără cifra de afaceri, profitul din exploatare, rata profitului sau efortul pentru dezvoltare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite