Techirghiolul fascinează indiferent de anotimp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Techirghiol, fie ocupând până la refuz spaţiile de cazare ale Sanatoriului Balnear. Amatorii de oncţiuni cu nămol sunt în majoritate vârstnici, cu toate că medicii de specialitate au atras

Techirghiol, fie ocupând până la refuz spaţiile de cazare ale Sanatoriului Balnear. Amatorii de oncţiuni cu nămol sunt în majoritate vârstnici, cu toate că medicii de specialitate au atras atenţia că celebrul nămol de Techirghiol trebuie folosit pentru prevenirea bolilor, şi nu pentru tratarea lor.
Medicul de gardă de ieri al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare din Techirghiol, Constantin Stanciu, a destăinuit şi misterul celebrului nămol "curativ". "Mulţi bătrâni vin aici şi se dau cu nămol din cap până în picioare, sperând că se vor vindeca de reumatism. Lucrurile nu stau deloc aşa, pentru că el trebuie folosit preventiv. Noi trimitem tinerii să facă oncţiunile cu nămol. Nămolul, fiind negru, atrage căldura şi încălzeşte mult corpul! În momentul în care persoana intră în apa rece, are loc o diferenţiere termică cu rol de întărire a organismului! Mulţi cred însă că, dacă te dai cu nămol, eşti ca şi vindecat. E bună şi autosugestia asta...", a arătat medicul. Fie că e vânt sau ploaie, vârstnicii îşi iau nepoţeii de mână şi se instalează pe malul Techirghiolului.

Camerele Sanatoriului sunt pline, indiferent că e vară sau iarnă
Pentru Elena Pasăre, "pacient" cazat la Sanatoriul Balnear, acesta este primul an când testează nămolul de Techirghiol. Timp de opt ani de zile s-a scăldat în apele termale din Mangalia, însă vecinele din Ploieşti i-au recomandat nămolul. "Acum, vreau, nu vreau, timp de cel puţin trei ani de zile trebuie să vin aici să-mi continui tratamentul. De obicei, când se schimbă vremea, simt pe aici, în mâini şi picioare, nişte junghiuri de nu pot să mai fac nimic de durere. Văd că aseară nu m-au mai luat durerile. Înseamnă că-şi face efectul!", spune, optimistă, femeia. Sanatoriul Balnear pune la dispoziţia pacienţilor aproximativ 360 de locuri de cazare, pe bază de bilet de trimitere de la medic, astfel că aceia care nu-şi fac "rezervare" din timp, cu greu mai pot găsi un spaţiu liber. Mulţi vin din nostalgie însă. Numele lacului şi al staţiunii provine din turcescul "Ghiol", care înseamnă lac. În privinţa lui "Techir" însă circulă adevărate legende. Una dintre ele spune că un turc bătrân şi neputincios, pe nume Techir, căra apă cu sacaua în timp ce calul său, la fel de slăbănog, se scălda în lac pentru a se mai răcori. După mai multe băi, calul s-a înzdrăvenit, şi Techir a hotărât să-i urmeze exemplul, scăldându-se şi el. Miracol: oasele bătrâne ale lui Techir s-au vindecat datorită efectelor binefăcătoare ale apei. Vestea s-a răspândit şi mulţi bolnavi au venit la lac să-şi îngrijească sănătatea.

Modul de aplicare a nămolului (oncţiunea cu nămol) se face la recomandarea medicului curant. Se face iniţial plajă 10-15 minute, apoi se aplică nămolul pe piele în strat subţire pe zone limitate sau pe toată suprafaţa corpului (NU pe faţă! Nu are efect favorabil asupra tenului), menţinându-se până la uscare. În funcţie de intensitatea radiaţiei solare, după 30-60 de minute, nămolul va căpăta o culoare gri, stratul se va fisura şi vor apărea picături de transpiraţie. Urmează o baie de 10-15 minute în lac pentru curăţarea nămolului, însoţită de înot şi mişcare, după care un duş scurt cu apă dulce. Apoi se poate continua plaja cu recomandarea să se folosească creme cu protecţie solară, care au inscripţia pe etichetă anti-UVA, anti-UVB.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite