Plaje noi pe litoralul românesc, create cu nisip din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONSTANŢA. Printr-un proiect european care se încheie la finele anului, litoralul României şi-a extins plajele pe o lungime totală de circa 7 kilometri. La Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord, turiştii vor avea mai mult spaţiu pentru băi de soare.

Litoralul românesc s-a mărit cu kilometri pătraţi de plajă, uscatul câştigând teren în faţa mării printr-un proiect al Apelor Române, derulat cu fonduri nerambursabile.

Transformarea cea mai vizibilă este în zona Delfinariu, unde ţărmul se întinde acum pe o lăţime de până la 100 metri. În locurile unde malul se surpase, ameninţând curţile locuitorilor de pe faleză, a fost adăugat nisip adus din Marea Neagră creându-se astfel o plajă largă. Ţărmul a câştigat astfel lăţimi de 60-100 metri pe alocuri.

O navă de dragare este ancorată în larg, la o distanţă de 12 kilometri, şi trage nisip de pe fundul mării. Printr-o tubulatură subacvatică, încărcătura este depusă pe ţărm, unde utilajele o preiau şi o nivelează pe patul de piatră adus din carieră.

Nisipul este apoi tasat de utilaje care patrulează încontinuu pe noua plajă, pentru ca stratul granulat să capete stabilitate pe roci. Se lucrează inclusiv în weekend, iar navele din larg se retrag noaptea târziu, cu lumini puternice de călăuzire, în Portul Constanţa.

Operaţiunea de înnisipare este urmărită cu încântare şi interes de oamenii care vin special să fotografieze locul. Foarte mulţi încearcă să pătrundă pe plaja nou creată, deşi aceasta este închisă accesului până la terminarea lucrărilor. „Proiectul se va finaliza la finele toamnei, dacă vremea este favorabilă. O dată cu terminarea sezonului turistic, lucrările vor putea continua în forţă, pentru ca la anul să avem plaje mai mari pe litoral“, a precizat Marieta Iorga, reprezentantul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Plaja din Faleză Nord, actualmente Foto S.I.

image

Plaja din Faleză Nord, înainte de lucrări Foto ABADL

image

Cinci sectoare din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord au fost incluse în proiectul de de protecţie a zonei costiere împotriva riscului de eroziune: Mamaia Sud (între Melody şi Pescărie), Tomis Nord (Pescărie - Delfinariu - strada Havana), Tomis Centru (străzile Havana - Renaşterii), Tomis Sud (strada Renaşterii - Portul Tomis) şi Eforie Nord (Steaua de mare - Belona). Valoarea proiectului este de 170.450.084 de euro, dintre care 145.680.660 de euro sunt finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro sunt finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, iar 43.416 de euro este contribuţia beneficiarului Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Eroziunea ţărmului Mării Negre a fost accentuată de construirea digurilor industriale ale porturilor de pe litoral. Acum, alte diguri de protecţie au fost amenajate astfel încât să atenueze fenomenul prin care plajele erau înghiţite treptat de mare. Cele mai ridicate rate de eroziune au fost înregistrate în sectorul Mangalia cu peste 4 metri/an, iar cele mai scăzute - la Eforie şi Neptun cu 2 metri/an. Master Planul litoralului relevase că punctele-cheie de intervenţie trebuie să fie plajele Mamaia, Tomis Nord (Delfinariu), Eforie, Costineşti, Olimp-Venus, Balta Mangalia şi Saturn - practic aproape tot litoralul constănţean.

image

Vă mai recomandăm

VIDEO Imagini de arhivă cu litoralul românesc în 1966. „Sezonul meşterilor s-a încheiat. Trăiască sezonul!“

„Litoralul pentru toţi“, ofertă de neratat. Hotelurile unde poţi să-ţi petreci vacanţa la mare, cu preţuri foarte mici

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Ce să faci pe vreme rea la mare. Locuri superbe şi edificii unice în România, pe care trebuie să le vezi


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite