FOTO La umbra Teiului lui Matei Corvin. Castelul de basm aflat la 500 kilometri de România, locul preferat al regelui
0Un arbore vechi de 600 de ani străjuieşte poarta unui castel din Slovacia, locul preferat de marele rege al Ungariei, născut la Cluj-Napoca. Fiu al voievodului Iancu de Hunedoara, Matei Corvin a dăruit castelul din Bojnice unicului său fiu, născut din relaţia cu o domniţă austriacă.
La 500 de kilometri de România, un arbore secular străjuieşte poarta unui castel ca din poveşti, unde un rege cu sânge transilvan, idolatrizat de istorie, îşi găsea adeseori refugiul. Locul - încă puţin cunoscut românilor - este la Bojnice, un orăşel din centrul Slovaciei. Aici îşi petrecea timpul marele Matei (Matia) Corvin (1443-1490), regele Ungariei şi al Croaţiei, născut la Cluj-Napoca, fiu al voievodului Iancu de Hunedoara, regentul Ungariei, şi al nobilei maghiare Elisabeta Szilágyi.
GALERIE FOTO - CASTELUL LUI MATEI CORVIN
În şederile sale, Regele Matei Corvin obişnuia să se retragă sub falnicul tei de pe pajiştea castelului, la umbra căruia îi plăcea fie să se odihnească, fie să organizeze banchete, fie să pună la cale treburi de stat. Decretele oficiale semnate de Corvin, din acel timp, au o formulă de încheiere care arată, fără echivoc, însemnătatea acelui loc: „Sub nostris dilectis tillis bojniciensibus“ („Sub frumosul nostru tei de la Bojnice“), scria regele parafând legi şi înţelegeri.
Castelul din Bojnice, în vechime Sursa bojnicecastle.sk
Teiul lui Matei Corvin, de la poarta castelului din Bojnice, Slovacia Foto Sînziana Ionescu
Cronicarii vremii au consemnat că teiul, plantat la 1301, atinsese la maturitate dimensiuni impresionante: avea o coroană cu diametrul de 36 metri, o înălţime de 28 metri şi un trunchi gros de 12 metri. „Teiul regelui Mateja“ (cum i se spune) este monument protejat al naturii, fiind unul dintre cei mai bătrâni copaci din Slovacia. Iar castelul din Bojnice este menţionat constant printre cele mai frumoase castele din Europa, alături de castelul Huniazilor din Hunedoara.
Castelul din Bojnice, cadoul regelui pentru unicul său fiu
Bojnice se află la 180 kilometri de Bratislava, capitala Slovaciei. Situat pe un deal de calcar, care domină împrejurimile, castelul se numără printre cele mai vechi, mai importante şi mai vizitate monumente ale ţării. A fost menţionat pentru prima dată la 1113, într-un document al celei mai vechi mănăstiri din Slovacia - Abaţia Zobor din cetatea Nitra. Construit întâi din lemn, apoi din piatră, castelul a fost proprietatea unei familii de nobili, Poznan, în secolul 13. Cucerit şi deţinut succesiv de alte familii aristocratice, timp de două secole, castelul din Bojnice a ajuns apoi proprietatea Regelui Matei Corvin.
Regele Matei Corvin Sursa corvina.hu
Suveranul poposea des aici, în compania plăcută a amantei sale, austriaca Barbara Edelpöck (1450-1495). Matei Corvin era văduv de două ori, fără niciun urmaş, iar Barbara i-a dăruit un fiu, Ioan Corvin. Băiatul s-a născut la 2 aprilie 1473, la Buda, Ungaria, şi a rămas unicul copil al Regelui Ungariei. Când el a împlinit 16 ani, în anul 1489, tatăl său i-a făcut cadou chiar castelul din Bojnice.
Încurcatele căi ale succesiunii
Barbara Edelpöck a fost dotată şi ea cu două proprietăţi, un domeniu în Enzersdorf an de Fischa (Austria) şi o casă la Banska Bystrica (Slovacia). Amanta regelui s-a căsătorit în acelaşi an ca Matei Corvin, în 1476, regele luând-o de soţie pe Beatrice de Aragon. Dar nici a treia soţie nu reuşeşte să-i ofere lui Corvin vreun prunc.
Suveranul s-a gândit atunci să îl desemneze succesor pe Ioan, fiul nelegitim, şi a chemat-o pe Barbara la curtea de la Viena, împreună cu băiatul lor, pe care voia să-l desemneze succesor. Matei Corvin a murit, însă, înainte de a reuşi acest lucru. A avut parte de-o moarte în chinuri, lentă, fiind otrăvit la ordinul soţiei sale, care se împotrivea ca tronul să ajungă la un bastard.
Trepte din curtea castelului din Bojnice, Slovacia Foto Sînziana Ionescu
La doar 47 ani, Regele Matei Corvin înceta din viaţă, după 32 ani de domnie (1458-1490), lăsând de partea lui Ioan doar mica nobilime, ceea ce era un sprijin insuficient pentru a urca pe scaunul regal. Lui i-a urmat la conducerea regatului Vladislau al II-lea, cu care văduva sa Beatrice s-a căsătorit – ilegal, după cum a decis ulterior Papa de la Roma, pentru că Vladislau nu primise dezlegarea papală pentru divorţul de prima lui soţie.
Fiul natural al lui Matei Corvin, Ioan Corvin, numit de tatăl său Ban de Croaţia, dovedeşte calităţi de bun conducător, izbutind victorii împotriva otomanilor. Dar nici el nu are o viaţă îndelungată. Bunicul Iancu de Hunedoara (1406-1456) încetase din viaţă la 50 ani, tatăl Matei – la 47 ani, iar Ioan moare la doar 31 ani, la 12 octombrie 1504. Cei doi copii ai lui Ioan, un băiat şi o fată, pier şi ei după câţiva ani. Neamul direct al Corvinilor se stinge astfel înainte de vreme.
După nobili, regi şi conţi, castelul ajunge la comunişti
Castelul din Bojnice a ajuns în proprietatea următorilor conducători ai Ungariei, care l-au oferit ca răsplată unor nobili. Construit în stil gotic, edificiul a fost remodelat după arhitectura renascentistă, apoi barocă. Între anii 1889 şi 1910, castelul a fost reconstruit de contele Ján Pálfi după tiparul medieval de pe valea Loirei din Franţa. Cu 2 ani mai devreme de a-l vedea terminat, contele a murit fără urmaşi, iar castelul a ajuns în patrimoniul Cehoslovaciei, care l-a vândut în 1939 companiei Bata, celebra manufactură de pantofi şi articole din piele.
Castelul lui Matei Corvin. Bojnice, Slovacia Foto Sînziana Ionescu
După Al Doilea Război Mondial, castelul de la Bojnice a fost naţionalizat şi a redevenit al statului. Din 1950 este parte a Muzeului Naţional al Slovaciei, fiind printre principalele obiective turistice ale ţării.
Începând din acea perioadă, „Teiul lui Matei“ a fost supus şi el unor tratamente de oprire a deteriorării. Vârsta şi intemperiile şi-au pus pecetea: copacul măsoară acum 9 metri înălţime, are o coroană de 5 metri şi un trunchi cu o circumferinţă de 12,5 metri.
Pentru că seamănă cu un castel Disney, la Bojnice s-au turnat numeroase producţii cinematografice, cea mai cunoscută fiind seria italiană „Fantaghirò“ (1991-1996), cu Alessandra Martines în rolul principal.
Unde este „Mateja“?
Sub curtea interioară, castelul adăposteşte la 26 metri sub nivelul pământului o peşteră adâncă de 6 metri şi largă de 22 metri, care este vizitabilă din 1967. Grota s-a format din cauza infiltrării de apă de ploaie, care a dislocat roca de calcar şi a format două mici lacuri. Peştera castelului era folosită de-a lungul timpului ca adăpost şi ca sursă de apă subterană, având legătură cu exteriorul printr-o fântână din curtea interioară.
Castelul din Bojnice oferă două tururi: unul al castelului şi unul al galeriei de artă.
În primul tur, de 75 minute, vizitezi apartamentul contelui Ján Pálfi, încăperile somptuoase, cavoul familiei Pálfi, parcul francez şi peştera din calcar. Cea mai frumoasă încăpere este Sala de Aur, al cărei tavan-bijuterie este acoperit cu o foiţă din aur, iar pe pereţi se află cele mai preţioase picturi din castel.
Al doilea tur durează cât doreşti, oferind iubitorilor de artă prilejul de a vedea sculpturi din marmură, picturi, tapiserii şi mobilier medieval. Separat, tururile costă 10 euro fiecare, dar împreună costă 13 euro de persoană. Vizitarea începe la fiecare 30 minute, în intervalul orar 10.00-15.00, cu pauză între orele 12.00 şi 12.30.
În niciunul dintre aceste tururi nu găseşti portretul sau vreun obiect care să-i fi aparţinut lui Matei Corvin. Românii pot depista în reprezentările de pe pereţi doar chipul lui Iancu de Hunedoara (numit „Hunyady Janos“).
Mai mult, muzeografii din Bojnice nici nu par să fi auzit de vestitul rege al Ungariei, deşi teiul din faţă îi poartă numele de câteva secole, iar corbul, simbolul Corvinilor, se regăseşte în decorul din castel (foto jos).
Dar nu este de mirare: nici casa din România în care s-a născut Matei Corvin, la Cluj-Napoca, nu are vreo încăpere amenajată dedicată regelui. „Casa Matia Corvin“ aparţine actualmente Universităţii de Arte şi Design, care permite doar vizitarea holului. Singurul lucru care aminteşte că acolo a văzut lumina zilei „cel mai mare fiu al Clujului“ este plăcuţa memorială dezvelită în 1889.
Bojnice este locul unde se ţin evenimente ca Basmul Castelului, Festivalul Internaţional al Fantomelor şi Spiritelor, Festivalul Muzical al Verii. Parcul castelului, ce se continuă cu pădurea din Munţii Strážov, are şi o grădină zoologică, cea mai veche din Slovacia. La 20 kilometri de Bojnice se întinde cel mai frumos sat tradiţional al Slovaciei, Čičmany, ale cărui case din bârne negre au un ornament unic în lume.
Iancu de Hunedoara, tatăl regelui Matei Corvin, pictat la castelul din Bojnice, Slovacia Foto Sînziana Ionescu
Pe aceeaşi temă:
FOTO Čičmany, satul încântător din munţii Slovaciei. Casele din bârne au un ornament unic în lume